Ing. Jaroslav Faltýnek

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,85. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2017 20:48:00

Lidé psali a říkali - zastavte sociální demokracii

Lidé psali a říkali - zastavte sociální demokracii

Projev na 61. Mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. října 2017, věnované memorandu o lithiu, které podepsal s australskou firmou European Metals Holdings (EMH) ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD)

 Hezké odpoledne, vážené kolegyně, kolegové. Děkuji za slovo, pane předsedající.

Já celou dobu poslouchám bedlivě tu debatu a vůbec jsem nepochopil - jak pan ministr Havlíček, tak pan premiér říkají vlastně celou dobu, že to memorandum je vlastně nezávazné, o ničem, tak proč se tedy podepisovalo. Na tu otázku tady zatím nikdo neodpověděl. To, že agentura Bison + Rose napsala dva hezké projevy jak panu ministrovi, tak panu premiérovi, to je sice fajn, ale na tu základní otázku, pane ministře prostřednictvím pana předsedajícího, tady pořád nebylo odpovězeno. A já doufám, ať už tady dneska budeme jakkoli dlouho, že aspoň na tu jednu základní otázku, proč to memorandum, které je podle vás k ničemu, proč bylo vlastně podepsáno.

Já se omlouvám, já nejsem ani geolog ani těžař, já jsem hloupej, my na Hané říkáme hloupé zemědělec a poslanec, který slíbil, že bude svůj mandát vykonávat v zájmu občanů naší republiky podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A lidi mně píšou. A psali i mým kolegům. Kolegu Soukupovi, který se odhlásil, aby to dneska nezdržoval, takže já mluvím částečně i za Zdeňka Soukupa. A volali. A říkali: Prosím vás, zastavte sociální demokracii, která se snaží za bílého dne ukrást jedno z našich posledních nerostných bohatství. Toto píšou lidi na těch facebookách, v esemeskách a mailech. V tichosti bez projednání na vládě podepsalo Ministerstvo průmyslu a obchodu memorandum, které může naši zemi opět - a není to poprvé, ale doufejme, že naposled - přijít pěkně draho. A někdo jiný, ale ne český stát, si na tom bohužel namastí kapsu.

Asi pochopíte, že jsem to já ani moji kolegové nemohli nechat jenom tak. Tím spíš, že pan Babiš - a on už tady o tom dneska hovořil - na to téma upozorňoval od léta. Ale jak jsem říkal, já jsem nerozuměl tomu tématu a netušil jsem, o kolik se tady hraje peněz. Tak jsem se začal o to trošku zajímat. A opravdu sedmnáct dní před volbami Ministerstvo průmyslu podepsalo po dohodě s Úřadem vlády a tedy premiérem, protože Úřad vlády prezentuje pan premiér, jak jsem se dočetl v té úřednické korespondenci a už to tady také zaznělo několikrát, memorandum, které nás podle mnohých může připravit o zásoby lithia v hodnotě stovek, možná tisíců miliard, ale to jsou všechno pouze odhady. Alespoň i když tady zazněly jiné názory, tak podle mnohých právníků, kteří se k tomu vyjadřovali, je tady obrovské riziko, protože podle některých právníků totiž australští těžaři na poslední chvíli dostali od ministra průmyslu a tím vlastně i od sociální demokracie bianko šek na privatizaci těžby lithia pod Cínovcem. A mnoho odborníků začalo logicky křičet, že se v České republice schyluje k největšímu majetkovému odklonu a privatizaci nerostných zdrojů od roku 1989. A opět za tím stojí sociální demokracie, podobně jak tomu bylo u OKD.

Jednoduše se dá říct, že MPO v gesci sociální demokracie podepsalo memorandum o porozumění s australskou společností, která tím dostala do ruky garanční mandát na hlubinnou těžbu lithia v severočeském Cínovci. Tam, kde se nachází jedny z největších zásob lithia na světě. Pan premiér tady o tom hovořil, jedná se asi o zhruba 3 %. A z těchto peněz samozřejmě by se do budoucna daly třeba platit důchody našim důchodcům a nebo naše podfinancované školství.

Zajímavé je, že vlastně ministerstvo zveřejnilo toto memorandum až na výzvu prezidenta republiky. To tady dneska nezaznělo. Je potřeba si to připomenout. A my si myslíme, že stát by se měl chovat s péčí řádného hospodáře a těžbu by měl organizovat stát a měl by ji mít ve své gesci, třeba prostřednictvím státního podniku DIAMO, který by mohl případně vytvořit nějaké technologické konsorcium se zahraniční firmou, ale za výhodných podmínek pro český stát. Ale samotná těžba a zpracování lithia by měla zůstat v rukou státu.

Už tady zaznělo, říkal to pan ministr Brabec, že naši ministři chtěli na vládě to zmíněné memorandum zneplatnit, hlasovali pro to, ale bohužel víme, jak to dopadlo. Tento krok se nepodařil. Možná právě i proto se tady scházíme, abychom jako Sněmovna k tomu dali nějaké stanovisko.

Navíc pokud se podíváme na memorandum samotné, tak tam objevíme zvláštní slovní obraty a konstrukce. Obsahuje třeba garanci Ministerstva průmyslu a obchodu, že nebude těžba lithia na Cínovci blokována. Tento závazek je veřejným příslibem a pokud by došlo ke změně představ, australské konsorcium by mohlo Českou republiku dokonce zažalovat za zmařenou investici, ale to už tady opakuji to, co tady zaznělo několikrát. A je samozřejmě jasné, že se tam nemusí kopnout ani do země a v případě, že stát odstoupí od memoranda a od smlouvy s těžaři, můžeme v případné arbitráži přijít o miliardy korun. A to už tady v naší zemi známe. Konkrétně se jedná o kauzu Diag Human, která na začátku také vypadala velmi nevinně.

Je pravda, že těžař musí státu podle zákona odvést 10 % z ceny těžby, ale pozor, pouze z vytěžené nezpracované rudy, jejíž hodnota je ovšem nízká. Hodnotu má totiž teprve až čisté lithium získané rafinací vytěžené rudy ve zpracovatelském závodě, a z toho již český stát žádný zisk mít nebude. Nicméně tato skutečnost platila do konce loňského roku. I toto se však podezřele změnilo.

Včera jsem, stejně jako možná někteří z vás, dostal mail od pana Rovenského z Green Peace Česká republika a dovolím si kousíček toho mailu tady přečíst. Vážený pane poslanče, dovoluji si doporučit vaší pozornosti a tak dále, k našemu nemalému znepokojení jsme s kolegy tento týden zjistili, že současná sazba úhrady z vydobytého nerostu odpovídá v případě lithia pouhých 0,7 %, tedy sedm promile, jeho aktuální tržní ceny. Až do 1. ledna letošního roku, kdy nabylo účinnosti nařízení vlády č. 98/2016 Sb., přitom platila sazba úhrady ve výši 10 %. Stát se tedy dobrovolně a bez jakékoli veřejné diskuse vzdal výrazné většiny svého podílu na zisku z těžby. Lithium je přitom stejně jako ostatní vyhrazené nerosty ve vlastnictví státu. Za současné nevýhodné podmínky pro stát může mezi jiným nenápadná poznámka v příloze nařízení vlády č. 98/2016 Sb. Ta stanoví úhradu z ceny vydobytého lithia na 10 692 Kč za tunu. Ve zmíněné poznámce však stojí, že úhrada se stanovuje z obsahu čistého kovu. Pointa spočívá v tom, že na světových trzích se obchoduje s uhličitanem lithným, který ovšem obsahuje pouhých 19 % čistého lithia. Po přepočítání tak státu připadne pouhých sedm tisícin ze současné a stále rostoucí ceny na mezinárodních trzích, která podle agentury dosahuje 14 250 dolarů za tunu. Atd. Atd. Hlavní odpovědnost za nevýhodnou úpravu podle zjištění Green Peace nesou úředníci Českého báňského úřadu a Ministerstva průmyslu a obchodu. Předkladatelem nařízení vlády bylo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Takže tolik jenom kratičké upozornění od agentury Green Peace, která předpokládám obeslala všechny z vás.

Mně se tady líbilo vystoupení Milana Chovance, který ve svém vystoupení řekl, já jsem si to napsal, že určitě je vláda nebo nevím, za koho konkrétně mluvil, připravena zvednout poplatky za vytěžené suroviny, po té, co zhruba před rokem vlastně Ministerstvo průmyslu tyto poplatky desetinásobně de facto snížilo.

Takže co z toho plyne? Plyne z toho to, že český stát bude v ideálním případě mít nějaká nekvalifikovaná pracovní místa a obrovskou ekologickou zátěž po zhruba dvaceti letech těžby. Reálně totiž hrozí, že veškeré zisky z lithia a z výroby lithiových baterií budou mít soukromé firmy napojené na zahraniční vlastníky. Ta obrovská snaha sociální demokracie honem a rychle posunout těžbu lithia pod Cínovcem do rukou australského holdingu je více než alarmující. Nedovedu si představit, že v civilizované zemi západního typu by vláda dva týdny před volbami podepsala se zahraničním těžařem jakýkoli dokument. To nemohlo počkat těch pár dnů nebo týdnů?

Ještě jedné věci bych se rád dotkl. Když jsme na to všechno naše kolegy - některé, samozřejmě, ne všechny - ze sociální demokracie upozornili, tak mimo záznam rozpačitě přiznávali, že to je celé problém a že to mělo zůstat na další vládu. Ale mediálně veřejně do nás samozřejmě dál kopali a ta mašinerie se rozjela naplno. Protože se neměli moc kde chytit, tak se pustili do Richarda Brabce, do ministra životního prostředí a do jedné jeho věty, kterou omylem poslal jeho úředník. A kolega Brabec už tady o tom poměrně obsáhle hovořil.

Mě celkem pobavilo, když jsem si četl stenozáznam ze Senátu, kde Radko Martínek, což je předpokládám senátor za sociální demokracii, asi nedostal noty od ústředí sociální demokracie, anebo nebyl na tom mediálním tréninku, protože tam pronesl následující věty, cituji z toho záznamu: Pana ministra životního prostředí bych se zastával, resp. úředníků ještě víc, protože oni postupují skutečně podle zákona. Ve svém vystoupení žádal změnu horního zákona, který je v gesci Ministerstva průmyslu a obchodu, označuje ho za krádež za bílého dne a nakonec říká velmi pravdivě, dvojtečka, cituji: Je potřeba si prosím uvědomit, že veškeré nerosty této země jsou tohoto státu a jeho občanů. Nejsou to peníze firem, které to budují. Kolik už těch uhlobaronů a dalších si na tom vydělalo miliardy a teď je utrácí po Floridách, jezdí všude možně, a nakonec to vždycky skončí stejně. Nakonec to skončí tak, že když to všechno vyrabují, tak to hodí jako OKD na krk státu, a ty se nakonec ještě starej, i když z vlastního majetku jsi neměl téměř nic. Já si myslím, že toto, jestli tato aféra k něčemu je, tak je to k tomu, abychom se opravdu zcela vážně zamysleli a této věci už udělali jednou definitivně ale jasný konec. Prostě to je majetek státu. Největší profit z toho bude mít stát, ne žádné firmy, které z toho profitují a odvádějí si ty peníze bůhví kam a bůhví na co.

Tak vidíte, že se shodneme, dámy a pánové, a to i s politikem sociální demokracie.

Myslím si přesně to, co on.

Děkuji za pozornost

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama