Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.08.2011 15:16:10

Kultura v Brně stojí v popředí zájmů brněnského primátora Romana Onderky

Kultura v Brně stojí v popředí zájmů brněnského primátora Romana Onderky

Brno – Zajistit peníze pro kulturu a podporovat umělce v Brně patří dlouhodobě mezi priority brněnského primátora Romana Onderky.

 V předchozích pěti letech město Brno pod vedením primátora Romana Onderky zabezpečilo finanční prostředky a provedlo či zahájilo rekonstrukci řady významných brněnských památek.

Hrad Špilberk

V Brně letos začala stavební akce, která má přispět k dokončení celkové obnovy hradu Špilberk. Projekt za více než 150 milionů korun počítá s rekonstrukcí jižního křídla. Stavební práce se dotýkají také hradní vinárny a zázemí pro letní scénu. Měly by vytvořit nové výstavní prostory a ve východním bastionu komorní letní scénu se zázemím. Na stavbu získala radnice evropskou dotaci 42 milionů korun. Zbytek  uhradí město ze svého rozpočtu. Do hradu Špilberk radnice v uplynulých letech investovala stovky milionů korun, nezrekonstruovaná zůstává asi pětina hradu.

„Jedná o jednu z největších letošních investic magistrátu do kulturní památky. Špilberk je hlavní dominantou města a rekonstrukce by hrad měla pomoci postupně oživit,“ uvádí primátor Roman Onderka.

Vila Tugendhat

Už za půl roku se obdivovatelé moderní architektury podívají do zrekonstruované vily Tugendhat. Dvouletá oprava jediné tuzemské moderní stavby zapsané v seznamu UNESCO za přibližně 160 milionů korun vstoupila do své poslední čtvrtiny. Primátor Roman Onderka je také ve spojení s rodinou původních majitelů vily.

„Vila Tugendhat má několik měřítek. Připomíná neblahý osud rodiny Tugendhat. Pak je tu fakt, že jde o památku UNESCO. Třetí rovina představuje bádání, výzkum a samotnou rekonstrukci. Čtvrtým měřítkem je spolupráce města Brna s Muzem of Modern Art v New Yorku a s Českým vysokým učením technickým,“ připomíná Roman Onderka.

Divadla

Brno by v příštích letech mělo začít opravovat také další velkou divadelní budovu. Po Janáčkově divadle čeká rekonstrukce i Mahenovo divadlo. Památkově chráněná budova z roku 1882 byla naposledy rekonstruována v 70. letech. Opravu potřebují stavební prvky, sítě, interiéry i jevištní technika. Primátor Roman Onderka však připomíná, že k zahájení oprav Mahelova divadla nedojde dřív, než se podaří zrekonstruovat Janáčkovo divadlo.

„Je potřeba ještě dalších asi 450 milionů korun. Vše bude záležet na příjmech města, které v posledních letech bohužel klesly kvůli hospodářské krizi a nižším daňovým výnosům.  A asi se nepodaří sehnat na rekonstrukci peníze ani od státu nebo z Evropské unie,“ upozornil primátor Roman Onderka.

Janáčkovo divadlo se opravuje přibližně deset let a za práce město utratilo zhruba půl miliardy korun.

 Rozpočet

Do divadel, galerií, filharmonie, festivalů i památek investuje Brno každý rok bezmála desetinu svého rozpočtu. Největší část z téměř miliardy korun si vyžádá provoz velkých kamenných divadel, brněnské filharmonie a dalších příspěvkových organizací města.

„Z mého pohledu jsou peníze dobře určené a rozdělené," je přesvědčen brněnský primátor Roman Onderka.

V Brně také v posledních letech za podpory primátora Romana Onderky vznikla celá řada významných mezinárodních festivalů. Například Divadelní svět, Janáček Brno či Sochy v ulicích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama