prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.11.2017 21:04:00

Talentované lidi je třeba podpořit

Talentované lidi je třeba podpořit

Letošní inovační oskar putuje do Velkých Albrechtic

O vítězství v pátém ročníku soutěže Inovační firma Moravskoslezského kraje se utkalo 16 projektů. První místo získala firma TOMTON s.r.o. z Velkých Albrechtic, která se zabývá vývojem a výrobou radiátorů nové generace. 

Od dubna do září se do soutěže, kterou vyhlásil Moravskoslezský kraj, mohly hlásit malé a střední firmy z Moravskoslezského kraje se svou inovací produktu, technologie či služby. Kromě firmy TOMTON s.r.o. byla oceněna odečítací jednotka vodoměrů společnosti Solidus Tech s.r.o. (2. místo) a garanční platební brána firmy VIKIPID a.s. (3. místo). 

„Soutěž dává prostor talentovaným lidem, kteří mají skvělé nápady, aby je mohli realizovat právě v našem regionu a nemuseli hledat uplatnění jinde. Jsem rád, že se jich přihlásilo tolik a s velmi zajímavými přístupy. Je vidět, že u nás existuje řada firem i jednotlivců, kteří hledají řešení, jak posunout náš kraj dál. A ty je třeba podpořit,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

„I letos se přihlásily firmy, které mají špičkové inovace či dokonce světové unikáty. Firmy z našeho kraje se rozhodně mají čím pochlubit a jsem rád, že tato soutěž je pomůže zviditelnit a ocenit jejich práci,“ řekl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška.

Do soutěže se firma TOMTON s.r.o. přihlásila s radiátory R1-R4, které jsou designově unikátní a používají technologii, jež nemá na trhu konkurenci. Na základě znalostí z automobilového průmyslu firma vyvinula novou technologii přenosu tepla, kdy automobilový chladič byl využit jako topící element. Tento nový kompaktní výměník tepla dosahuje nejen vysokých topných výkonů ale také úspory, minimálně 20 procent.

„Ocenění pro nás znamená nejen velkou radost a ohodnocení naší práce, ale také možnost zviditelnit se jak na českém trhu, tak i na trhu evropském“, dodal Radek Pilch, jednatel firmy TOMTON s.r.o.

Soutěž byla určena nejen pro malé a střední firmy z kraje, příležitost měli i mladí inovátoři. Do kategorie Junior Inovátor, která se letos vyhlašovala podruhé, se mohli přihlásit jednotlivci i týmy ze základních, středních či vysokých škol se svými nápady a zlepšováky. Juniorské kategorie se zúčastnilo celkem 21 týmů či jednotlivců, nejvíce zastoupená pak byla kategorie středních škol. Kategorii vysokých škol pak jednoznačně ovládla Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, kde soutěžily 4 projekty od autorů právě z této univerzity.

V kategorii pro nejmladší žáky byl nejlépe hodnocen Mateusz Wojnarowicz z Wichterlova gymnázia s projektem Můj ITS, který navrhl nahradit část městské dopravy zajímavými elektrickými dopravními prostředky.

V kategorii středních škol se umístil na prvním místě projekt Michala Hanuse a Martiny Hanusové z Gymnázia a Střední průmyslové školy elektrotechniky a informatiky, Frenštát pod Radhoštěm. Studenti předložili projekt inovativního řešení recyklace starých tiskáren a kopírek, přičemž tato vyřazená zařízení navrhují použít ke stavbě různých elektronických a robotických výrobků ve školních a zájmových kroužcích. 

Oceněným juniorským inovátorem byl také pan Tomáš Ševčík z VŠB-TUO s návrhem kompresoru pro automobilové sedačky. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama