Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.08.2011 10:43:49

Nahradí školský personál externí firmy?

Nahradí školský personál externí firmy?

Jak dlouho se to dá ještě vydržet? Na ministerstvu školství se odměňují stotisícovými odměnami, ve školách se škrtá a šetří.

Byl jsem šokován, když jsem si dnes ráno přečetl na Idnes.cz, že ministr školství Dobeš z Věci veřejných vezme peníze školníkům i kuchaám, protože potřebuje na platy učitelů.

Je chvályhodné, že chtějí Věci veřejné splnit alespoň jeden svůj slib a to přidat učitelům na platech. Potřebné peníze však chce vzít kuchařkám, školníkům a uklízečkám. Plat by se jim měl snížit o dalších 5 %, a to přesto, že se jim už na začátku roku snížil o 10 %. Jde jen o další příklad, že si vláda neváží pracujících lidí. V tomto státě se daří jen podvodníkům a lidem, kterým se nechce pracovat. Zatím jsem si nevšiml, že by se naše vláda snažila hledat rezervy v předražených zakázkách, přiškrtila penězovod lidem, kteří nechtějí pracovat anebo pracují na černo a neodvádí daně a pojištění. Vláda hledá jen jednoduchá řešení, zvyšuje daně, škrtí pracující občany, zodpovědní občané se bojí mít děti anebo narození potomka odkládají. Vláda absolutně demotivuje lidi poctivě pracovat.

Konkrétně to právě dokládá poslední nápad ministra školství, který chce šetřit na platech kuchařek. Nedělají snad paní kuchařky, uklízečky a školníci svou práci dobře? Pokud jsem nespokojen s prací svého zaměstnance, tak pak správě sáhnu na jeho plat. Ale je to tento případ? Jsou snad paní kuchařky méněcenné?

Proč pan ministr nehledá úspory jinde? Kolik stál projekt státních maturit? Když ministerstvo nemá dostatek financí, proč se vůbec spouštěly? Navíc přinesly další náklady, které bude muset ministerstvo školám doplácet. Ministerstvo školství má jedno z nejhorších čerpání fondů EU. Kvůli tomu vypsalo ministerstvo školství veřejnou zakázku za 99 milionů korun, aby najalo externí právníky, kteří prý pomůžou s administrací projektů. A za co jsou placeni právníci, kteří pracují na ministerstvu školství? Proč ministr štědře rozdává statisíce ve formě odměn svým podřízeným? Proč nepožádá pan Dobeš pana Kalouska o chybějící 4 miliardy drobných, když pan Kalousek dokázal „odpustit“ 31 miliard za pokuty kvůli špatnému čerpání evropských peněz?

Chybí tedy peníze na platy anebo jde o jinou věc? Nechce pan ministr negativně motivovat stávající nepedagogické zaměstnance, aby raději seděli doma na podpoře a jejich, i doposud levné služby, nahradí služby předražených externích firem. Lákavá distribuce státních peněz, nemyslíte?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama