ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2017 7:37:00

Správa pražských hřbitovů rozšiřuje kulturní a vzdělávací aktivity

Správa pražských hřbitovů rozšiřuje kulturní a vzdělávací aktivity

Zvyšující se zájem ze strany veřejnosti, a to včetně mimopražských ale i zahraničních návštěvníků, o kulturní a vzdělávací aktivity na pražských hřbitovech přiměl Správu pražských hřbitovů k rozvoji těchto služeb.

 Jednak k jejich zkvalitňování a dále k rozšíření nabízených služeb na další hřbitovy tak, aby do portfolia komentovaných procházek a letáků bylo do budoucna postupně zahrnuto všech 29 pražských hřbitovů.

„Pražské hřbitovy jsou nejen vzpomínkovým místem pro pozůstalé, ale díky své historii a hrobům slavných lidí důvodem zájmu široké veřejnosti nejen z Čech, ale i zahraničí. Proto je naší snahou zkvalitňovat služby, i v oblasti poskytování informací, a to nejen na nejznámějších pražských hřbitovech,“ uvedl radní hl. m. Prahy Daniel Hodek při jedné z vycházek s novináři na Olšanském hřbitově.

Správa pražských hřbitovů (SPH) poskytuje celou škálu služeb spojených nejen přímo s pohřebnictvím, ale také s poskytováním informací o tomto důležitém aspektu v životě hlavního města. Například provoz Infocentra na Olšanských hřbitovech zajišťuje návštěvníkům hřbitovů snazší získání přehledu o nabízených službách a orientaci nejen na hřbitovech, ale i v problematice administrativy spojené s péčí o hroby. Infocentrum nabízí své služby nejen ve všední dny, ale také o víkendech i svátcích od 8:30 do 17 hodin. V průměru denně sem přijde 20 a více návštěvníků a linka Infocentra eviduje patnáct telefonátů. Veškeré informace jsou poskytovány také v angličtině.

„Zaměstnanci infocentra dále zajišťují komentované vycházky po pražských hřbitovech, které jsou poskytovány bezplatně ve frekvenci šest až osm vycházek měsíčně na Olšanských hřbitovech, Vinohradech, Malvazinkách a Vyšehradě. V přípravě jsou vycházky také po Břevnově, Bubenči a Šáreckém hřbitově. Okruhy vycházek jsou různě tematicky zaměřené, například Za osobnostmi národního obrození, malíři, hrdiny odboje, spisovateli 19. či 20. století, osobnostmi filmu, za významnými architekty, za uměleckými díly a podobně,“ upřesnil ředitel Správy pražských hřbitovů Karel Kobliha.

Pro veřejnost jsou rovněž určeny letáky se seznamy významných osobností pohřbených na pražských hřbitovech. Dosud byly vydány dva letáky pro Olšanský hřbitov a jeden pro Malvazinecký hřbitov. „Před Vánoci by měl být vydán leták Vinohradského hřbitova a v příštím roce pak pro Vyšehradský hřbitov,“ dodal ředitel Kobliha. Letáky v příjemném kapesním formátu 1/3 A4 umožňují díky mapce snazší orientaci ve hřbitově a rovněž tak zvyšují zájem o návštěvy našich hřbitovů.

Správa pražských hřbitovů také realizovala jednotné grafické ztvárnění map všech hřbitovů, které jsou dispozici ve všech nástěnkách na hřbitově a rovněž i volně ke stažení na webu SPH. „Naším záměrem je, aby grafika byla natolik jednoduchá a zároveň dostatečně přehledná, aby se v ní orientovali i starší návštěvníci hřbitovů a její obsah s názvy okolních ulic i schematickými vyznačeními nejbližších zastávek MHD jim umožňoval bezproblémovou orientaci a dopravu,“ dodal radní Hodek.

V letošním roce se v rámci veřejné sbírky pro záchranu významných pražských hrobů podařilo uspořádat benefiční koncert patrona projektu, houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Tento koncert ve velkém sále Městské knihovny v Praze přinesl veřejné sbírce výtěžek ve výši více než 50 tis. Kč. Pokračuje také spolupráce s autory funerálních publikací, a to jak faktografických, tak i výtvarných – např. na nedávno vydané publikaci Petra Kovaříka Procházky po pražských hřbitovech. SPH nyní spolupracuje již na 3. dílu Malého průvodce po hrobech velkých Miloše Dvořáka a na fotografické publikaci o Olšanských hřbitovech F. Štoidla.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama