Adriana Krnáčová, M.A., MBA

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2017 21:03:00

Praha začne realizovat Strategický plán

Praha začne realizovat Strategický plán

Pražská Rada dnes schválila první z realizačních programů Strategického plánu. Hlavní město díky němu začne stavět obecní byty, revitalizuje Trojskou kotlinu nebo třeba upraví významné vyhlídky.

 „Je to jeden z důležitých kroků ke skutečně koncepčnímu řízení hlavního města. Díky realizačnímu programu [R1] začneme naplňovat vize, které jsme schválili minulý rok ve Strategickém plánu,“ říká primátorka Adriana Krnáčová.

Realizační program [R1] obsahuje 26 konkrétních projektů, které budou zahájeny v roce 2018. Vznikne například Plán veřejné bytové výstavby. Tento projekt řeší aktuálně palčivé téma dostupného bydlení v hlavním městě. Praha díky němu získá plán výstavby do roku 2030, zahrnující výběr pozemků a sestavení podrobného harmonogramu včetně financování.

Program zahrnuje i Strategii revitalizace transformačních území. Ta umožní vznik nových čtvrtí na územích, jako jsou nákladová nádraží v Holešovicích nebo na Smíchově. Obsahuje totiž náměty ke zjednodušení procesů předcházející jejich využití pro výstavbu. Díky tomu se bude moci stavět v infrastrukturou již dobře zajištěných místech v širším centru, což je ekologičtější i ekonomičtější než stavět na okrajích Prahy.

„V rámci realizačního programu jsme schválili i projekty menšího měřítka, které však pomáhají kultivovat podobu veřejného prostoru v Praze. Jde třeba o úpravu pražských vyhlídek anebo projekt Divoká Vltava, který se věnuje Císařskému ostrovu a Trojské kotlině,“ vysvětluje radní pro územní rozvoje Petra Kolínská. „Zvláště občané z okrajů Prahy pak uvítají projekt Nová parkoviště typu P+R, který zjednoduší přestup z automobilů na veřejnou dopravu.“

Náklady na realizaci projektů budou v roce 2018 činit zhruba 700 milionů Kč a v dalších letech si vyžádají dalších přibližně 4,5 miliardy Kč. Část z těchto nákladů ale bude možné hradit z vnějších zdrojů, jako je například Operační program Praha pól růstu ČR. Projekty Realizačního programu jsou již zahrnuty v rozpočtu města na 2018.

Strategický plán vypracoval Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Plán zahrnuje celkem čtyři realizační programy, které budou postupně realizovány až do roku 2031. Schválení prvního z nich je tedy počátečním krokem k dlouhé sérii změn, které budou hlavní město provázet a vést ho v dalším rozvoji a růstu. Realizační program [R1] je k dispozici ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama