JUDr. Stanislav Grospič

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.08.2011 10:14:00

Drábkova "sociální mzda"

Drábkova "sociální mzda"

Vyjádření poslance Parlamentu ČR a místopředsedy ÚV KSČM Stanislava Grospiče k otázce minimální mzdy.

Na současných diskuzích o výši minimální mzdy se ukazuje se, jak významný je jednotný postoj odborů a levicové opozice proti záměrům současné pravicové vlády. Institut minimální mzdy byl v bývalé Československé federativní republice zaveden v roce 1991. Minimální mzda byla tehdy stanovena ve výši 2000 Kč, resp. 10,50 Kč na hodinu. Od té doby vzrostla minimální mzda na dnešních 8000 Kč nebo 48,10 Kč za hodinu. Přitom, kromě let 1992 až 1996, byla až do roku 2007 minimální mzda pravidelně valorizována. Pravicové vlády Topolánkova, Fischerova i současná Nečasova však valorizaci minimální mzdy ve vztahu k růstu životních nákladů nepovažovaly za nutnou. 

KSČM takový přístup kritizovala a považovala za zcela neodpovídající ve vztahu k stanovení minimální ceny pracovní síly. Proto také KSČM navrhovala ve svých volebních programech odpovídající zvýšení minimální mzdy postupně na hranici 10 000 Kč. Nepřeceňovali jsme tím význam minimální mzdy ani skutečnost, že ji oficiálně pobírá zhruba čtyřicet tisíc zaměstnanců. Vyjadřovali jsme tím její význam jak pro cenu pracovní síly, tedy výše mezd a platů, ale také pro nastavení oficiální hranice chudoby. Ta se v současnosti vyjadřuje částkou souhrnného ročního příjmu ve výši 111 329 Kč na osobu, tj. v průměru ve výši 9277,40 Kč měsíčního příjmu.

Když byla na jednání tripartity otevřena otázka zvýšení minimální mzdy, považovala KSČM tento krok ze strany odborových svazů za správný. Za nebezpečné však KSČM považovala vzájemné licitace mezi některými odborovými svazy o výši zvýšení minimální mzdy. To nahrávalo současné pravicové vládě. V tomto smyslu také vyznělo oznámení ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka po jednání tripartity v úterý 16. srpna, že vládě předloží ve dvou variantách návrh na zvýšení minimální mzdy a to ve výši 8400 Kč nebo 8500 Kč, s platností od roku 2012. Označil takové zvýšení za přiměřené vzhledem k ekonomickému vývoji.  J. Drábek tak odhodil původní návrh některých odborových svazů na zvýšení minimální mzdy na 9200 Kč.

KSČM považuje návrh ministra práce a sociálních věcí na zvýšení minimální mzdy o 400 nebo 500 Kč za nedostatečný. Výše minimální mzdy bude stále výrazně pod oficiální hranicí chudoby a bude i pod hranicí průměrného starobního důchodu. Ve vztahu k výrazným sociálním škrtům vlády, zamýšlenému zvýšení DPH, růstu cen potravin a dalších základních životních potřeb, připravovanému rušení zaměstnaneckých benefitů v podobě stravenek či režijních jízdenek povede dále k zvyšování chudoby a sociálního napětí ve společnosti. Jestliže za rok 2010 došlo k reálnému poklesu průměrné mzdy o 1,2 %, pak navrhované zvýšení minimální mzdy bude pouze reagovat na její další možný pokles za rok 2011. To je z hlediska snižování chudoby a zajištění prostředků na pokrytí základních životních potřeb nedostatečné.

Stanislav GROSPIČ, poslanec Parlamentu ČR a místopředseda ÚV KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama