Tomáš Trojan

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2018 10:16:00

SPD míří na komunál. Bude dobývat radnice měst a obcí

SPD míří na komunál. Bude dobývat radnice měst a obcí

Už za pár měsíců se v komunálu ukáže, jak moc záleží na mediálním obrazu, který vytvářejí mainstreamová média. Budou se lidé bát mediálního obrazu jako opičky zrcadla nebo do toho půjdou navzdory pohádkám o extrémistech?

Nedávno SPD otevírala v Liberci další z řady kanceláří určených pro běžné lidi s běžnými starostmi a podněty, které by právě zde měli mít možnost řešit, tzn nejen členové SPD. Což je jasný krok směrem ke komunálu, který není vůbec snadný.

Budou lidé věřit sobě nebo mediálnímu zrcadlu?

Otázka, která to nakonec všechno rozlouskne, budou různé mediální nálepky o extrémistech, nacistech a jestli se přidá i Palata, tak i o lidojedech. Pro lidi na malých městech je totiž z valné většiny komunální politika španělská vesnice. A to bohužel píšu z vlastní zkušenosti. 
Třeba jen jeden pomatený novinář může ovlivnit lecos a lidé dostanou strach se přidat na tu či onu kandidátku. V komunálu je v tomhle ohledu manipulace s lidmi velmi snadná. Stačí postavit třeba 3x předražené kino a říct, "podívejte, jak jsme to město krásně zvelebili". Prakticky nikdy se nenajde novinář, který by napsal, že je na tom něco špatně, že někdo něco rozkradl. Starostové v Libereckém kraji tuhle korytářskou politiku úspěšně praktikují již více jak osm let a světe div se, všichni jsou náramně spokojení. Hlavně novináři.  Pokřivené mediální zrcadlo realitu lidem v komunálu neukazuje, protože v médiích se propírá velká politika a na hašteření místních potížistů se nikdo neptá. A na těch úplně nejmenších vesnicích se nepíše už absolutně o ničem. Co si lidé neřeknou mezi sebou, to se nedozví. Takže v komunálu jsou i místa, kde platí osvícené, děj se vůle Boží za veřejné peníze.

Obviněný hejtman a skauti ve službách poslance

Typickým příkladem je liberecký hejtman Půta, který se s investory schází na benzínkách, ale lidem to nevadí. Tak to prostě je. Nebo poslanec Farský, který pro svou politickou agitku využívá zaměstnance města a protože je aktivní i ve skautu, tak zapojuje i skauty. Nikdo to samozřejmě nepřizná, ale peníze a výhody nikomu nesmrdí. A takhle v reálu funguje komunální politika bez dotěrných otázek novinářů.

Všichni se znají a všichni si vycházejí vstříc

Komunál je v podstatě černá díra na peníze, která nikoho moc nezajímá. Když se začnu vyptávat na odměny zastupitelů v jejich funkcích a různých dozorčích radách, nedejbože abych k tomu přihodil i dotazy na zakázky pro jejich příbuzné a kamarády, tak se mi dostane vždy stejné odpovědi. Prý jenom závidím. Takže zůstává ticho po pěšině a místní drby si dál žijí svým vlastním životem.

SPD může v komunálu rozvířit stojaté vody

A do toho všeho je tu teď Tomio s SPD, který dokazuje v politice podobné velké věci jako kdysi Zeman s ČSSD. Rozhodně si nedělám iluze, že SPD spasí mediálně nezajímavý komunál, ale může do toho vnést nový prvek. A tím novým prvkem mám na mysli zejména odhodlání posvítit si na některé nepopulární věci, jako třeba na příjmy a různé přivýdělky komunálních politiků včetně různých prapodivných příbuzenských vazeb - v komunálu naprosto běžná věc.  I v tak transparentních Semilech, které se díky poslanci Farskému staly mediálním vzorem transparentnosti, se na tyhle "neslušné" otázky nesmí odpovídat veřejně. Když jsem to zkusil naposled na veřejném zastupitelstvu, začal mi Farský za potlesku jeho věrných tleskačů nadávat do hovad. I takový je slovník "transparentníka" Farského, když se mu šlápne na kuří oko. A mohu se jen marně ptát, proč o takových věcech novináři nepíšou.

Komunál už nemusí být jen černá díra na peníze

A jaké máš zkušenosti s komunálem ty? Napiš mi svůj názor na můj fb profil.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama