doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2018 9:52:00

My své sliby plníme. Evropský parlament hlasuje o zrušení střídání času

My své sliby plníme. Evropský parlament hlasuje o zrušení střídání času

Ve dnes dopoledne povedou poslanci rozpravu se zástupci Evropské komise na téma zrušení střídání času. Po rozpravě budou hlasovat o rezoluci, která vyzývá Evropskou komisi, aby navrhla změnu směrnice vedoucí ke zrušení střídání času.

V návrhu rezoluce se mimo jiné píše, že podle nejnovějších vědeckých studií nemá střídání času, které se provádí dvakrát ročně, žádné pozitivní účinky na ekonomiku. Naopak, posouvání hodinových ručiček škodí lidskému zdraví, zemědělství, a způsobuje více dopravních nehod.

V čele skupiny cca. 80 europoslanců, kteří požadují změnu současného režimu střídání času, stojí Pavel Svoboda (ELS/KDU-ČSL), předseda právního výboru EP. „Zrušení střídání času v celé Evropě bylo heslem KDU-ČSL v kampani do Evropského parlamentu v roce 2014. Ukázalo se, že téma zrušení střídání času rezonuje napříč evropskými zeměmi, jenom jednotlivé iniciativy za zrušení času o sobě nevěděly. Českou iniciativu vede senátor Petr Šilar a podařilo se mu získat podporu od 20 tisíc občanů. Ve Finsku petici týkající se střídání času podpořilo dokonce 70 tisíc lidí. V Estonsku jde o vážné politické téma. V Polsku o tom jednají v Parlamentu. Nám se podařilo tyto všechny iniciativy sjednotit a v Evropském parlamentu máme silnou podporu napříč všemi frakcemi. Uvidíme, zda zítra uspějeme na plénu. My své sliby plníme,“ dodává Pavel Svoboda

V roce 2015 byla vytvořena pracovní skupina europoslanců, která se tomuto tématu věnuje. Minulý rok proběhla i odborná konference na půdě Evropského parlamentu otevřená i pro zástupce veřejnosti. Závěr byl jednoznačný: střídání času je přežitek z minulosti, který je třeba zrušit. Navíc původní finanční úspory jsou dávno pryč. Odhady přímých a nepřímých nákladů pouze na zdravotní následky každoroční změny času v členských státech EU se vyšplhaly až na 131 miliard EUR.

Podle nedávného výzkumu 9 evropských univerzit změna času totiž způsobuje zdravotní problémy u přibližně 20 % Evropanů. Patří k nim především únava, ospalost a dezorientace, poruchy trávení, migrény a deprese, výjimečně i infarkty. Nepřirozená změna spánkového rytmu však může působit i jako spouštěč geneticky podmíněných chorob, jako jsou obezita či cukrovka. Velké potíže zažívají lidé postižení autismem.

Návrh schválený Evropským parlamentem by zvýšil politický tlak na Evropskou komisi, aby navrhla novelu směrnice, která by zrušila střídání času v celé EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama