JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2018 17:29:00

Namísto vyhrožování Evropským soudem je třeba jednat

Namísto vyhrožování Evropským soudem je třeba jednat

Pouze 43,8% mladých Čechů mezi 18 a 24 rokem věku považuje členství v EU za dobrou věc, 20,6% s členstvím v EU nesouhlasí a 35,6% na věc nemá názor.

Z tzv. „nových“ členských zemí středoevropské Visegradské čtyřky jsou naši mladí k evropské integraci jednoznačně nejskeptičtější. V sousedním Slovensku podporuje členství v EU 49,2% mladých, v Maďarsku je to 60,7% a největší podpoře se pak členství země v EU těší v Polsku, pro je dokonce 74,7% mladých Poláků. Ukázal to aktuální průzkum GLOBSEC Policy Institute.

Právě tato varující čísla byla jedním z důvodů, proč se při své návštěvě Jihočeského kraje náš předseda a europoslanec Jiří Pospíšil rozhodl pro besedu se studenty, konkrétně českobudějovického Biskupského gymnázia a Gymnázia Český Krumlov.

„Vyrazil jsem především za studenty gymnázií a středních škol, kterým přednáším a debatuji s nimi o Evropské unii a Evropském parlamentu. Považuji za velmi důležité, aby mladí lidé slyšeli důvody, proč jsme součástí evropské integrace a jak Evropská unie vlastně funguje,“ vysvětlil studentům Jiří Pospíšil.

Ústředním tématem besedy se proto staly důsledky Czechxitu. A že je to hrozba více než reálná, napovídá i politický tlak na vypsání referenda o setrvání v EU ze strany SPD, přímo podporovaný prezidentem Milošem Zemanem.

Kolem sebe slyšíme často jen kritiku toho, co nefunguje, čím 'Brusel' ohrožuje naše národní zájmy…, přitom se ale podle Jiřího Pospíšila podceňuje, že hlavním důvodem vzniku evropské integrace bylo zachování míru v Evropě. A to se podařilo beze zbytku naplnit.

„Není pravdou, že dokážeme vyjednat v rámci Czechxitu lepší podmínky s EU, jak nám tvrdí někteří politici. Na dohodu musí být vždy dva. Musíme si uvědomit, že členské země nemají důvod vycházet vstříc vystupujícím zemím, a umožnit jim, aby si ponechaly jen výhody bez závazků,“ zdůraznil studentům Pavel Klíma, předseda výboru zastupitelstva Jihočeského kraje pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost za TOP 09.

Pak už se Pavel Klíma obrátil se svým dotazem na možné důsledky Czechxitu přímo na studenty.

„Hrozil by nám příklon k Rusku a Číně a tím i ohrožení demokracie v naší zemi,“ uvedl jeden ze zástupců početného auditoria. „Znamenalo by to pro nás ekonomické problémy, nejvíce obchodujeme se zeměmi EU,“ poznamenal další ze studentů. „Museli bychom si platit za studium na evropských univerzitách,“ zaznělo také z publika. Následně padaly další a další postřehy, ale i otázky, například na aktuální Brexit.

Bohužel těm, kteří odmítají členství v EU, nahrává fakt, že Evropská komise nás za neplnění migračních kvót chce dát k Evropskému soudu. „Přeci když máme spor, nemůžeme ho řešit tím, že ty, kteří nesouhlasí, dáme hned k soudu. Je třeba vést politické jednání,“ dodal europoslanec Jiří Pospíšil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama