Renata Chmelová

  • BPP
  • Praha 10
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2018 15:35:00

Novela zákona o hmotné nouzi prohlubuje chudobu

Novela zákona o hmotné nouzi prohlubuje chudobu

Proti novele zákona o pomoci v hmotné nouzi se vyslovilo mnoho odborných i neziskových organizací, s argumentem, že prohlubuje chudobu lidí v nouzi, a dokonce může porušovat ústavní práva.

 Zatímco vyplácení dávek a snížení dávek funguje plošně, rozhodnutí prohlásit část svého města za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“, a zablokovat tak vyplácení dávek na daném území, spočívá na městech. Město Kladno k tomu zaujalo radikální postoj, když v prosinci prohlásilo celé město za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. Senátoři podali v prosinci minulého roku návrh na zrušení těchto problematických ustanovení novely zákona Ústavnímu soudu.

Vyplácení dávek ve stravenkách a plošné snížení dávek zůstává zatím nezpochybněno, přestože dávky nejsou mnohde uplatnitelné, často jen v dražších obchodech nebo ve velkých městech. Zároveň díky nim chudí často nemohou zaplatit např. nájem – majitelé stravenky nepřijímají. Novela tak zhoršuje jejich tíživou situaci. Tyto problémy, kterým chudí nově čelí, ještě nebyly navzdory výše uvedenému dostatečně tematizovány. Paní senátorka Chmelová nyní proto pojede do lokalit seznámit se s tím, jaké má novela důsledky na osoby v nouzi v praxi. Následně představí své stanovisko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama