RNDr. Jana Plamínková

  • STAN
  • Praha-Slivenec
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2018 6:37:00

Na Rohanském ostrově vznikne obří území pro přírodu i rekreaci

Na Rohanském ostrově vznikne obří území pro přírodu i rekreaci

Na pravém břehu Vltavy bude v prostoru Karlína a Libně zahájena revitalizace stávajícího neutěšeného brownfieldu. Vznikne zde velká zelená plocha, která bude sloužit jak pro zachytávání povodňové vlny, tak i jako prostor pro rekreaci Pražanů.

 Velikost nově vzniklého retenčního prostoru bude plocha cca 200 000 m3. Vzhledem k tomu, že jde o nadregionální biokoridor, bude sloužit jako součást územního systému ekologické stability krajiny.

Rada hl. m. Prahy souhlasila s vypsáním veřejné zakázky na realizaci projektu, její rozhodnutí ještě musí potvrdit Zastupitelstvo hl. m. Prahy. Předpokládaná hodnota zakázky je 130.000.000 Kč bez DPH.

„Rozšířením retenčního prostoru dojde k vytvoření významného přírodního prvku, který vytvoří domovské prostředí celé řadě živočichů. Vznikne zde také místo pro oddych a rekreaci obyvatel a návštěvníků Prahy. Z vodohospodářského hlediska bude zajištěna přirozená retence vody v krajině během povodňových stavů,“ upřesnila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Hlavní část stavby představuje odtěžení, odvoz a deponii zeminy, dále položení propojovacího potrubí, vybudování čerpací stanice, tůní, pěších komunikací, zpevněných ploch, vegetační úpravy a výsadbu nových dřevin. V celém prostoru stavby bude snížen terén a stávající degradované plochy nahrazeny travními plochami ve formě pobytových a přírodních luk. Tato revitalizace území výrazně zvýší ekologickou funkci území.

Úpravy území byly navrženy tak, aby došlo k co nejmenším kolizím se stávajícími okolními investicemi. Takto řešené území vytvoří zajímavý, biologicky hodnotný krajinný prvek téměř ve středu hlavního města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama