Adriana Krnáčová, M.A., MBA

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.03.2018 17:40:00

Česká města lákají investory na prestižním realitním veletrhu

Česká města lákají investory na prestižním realitním veletrhu

Dnešním dnem vrcholí veletrh MIPIM, největší evropská přehlídka nemovitostí a investičních příležitostí, jejíž 29. ročník probíhá ve Festivalovém paláci francouzského Cannes od úterý 13. března.

 V konkurenci desítek evropských metropolí a regionů o pozornost zahraničních investorů usilovala také tři největší česká města Praha, Brno a Ostrava.

Ta se již podruhé v historii veletrhu představila ve společné expozici CZECH CITIES. Potenciální investoři i další zájemci tak stejně jako vloni mohli všechny podstatné informace získat na jednom místě, kde také měli příležitost k jednání s primátory jednotlivých měst.

Praha: Projekty celoměstského významu i datová platforma pro lepší plánování a řízení města

Pražská primátorka Adriana Krnáčová k prezentaci hlavního města na veletrhu uvedla: „Investoři a další účastníci MIPIMu velmi kladně vnímali, že se tři největší česká města opět prezentovala společně v jedné velké expozici. Ve vzájemné synergii a přitom v různorodosti, dané jednotlivými konkrétními projekty. Praha na veletrhu představila společný projekt hlavního města a Univerzity Karlovy – Kampus Hybernská, jehož cílem je propojení širší veřejnosti a kulturních projektů s aktivitami univerzity v prostředí moderní infrastruktury v historickém centru Prahy. Prostřednictvím generálních partnerů expozice jsme mohli prezentovat také další dva velké připravované projekty celoměstského významu: Smíchov City a Savarin. První z nich znamená rekultivaci rozsáhlého brownfieldu smíchovského nádraží o ploše více než 20 ha a je vzorem pro rozvoj dalších více než 15 brownfieldů v intravilánu města. Jsme velmi rádi, že díky iniciativě Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy již u projektu úspěšně proběhl tzv. proces participace se zapojením široké veřejnosti a že nyní již Sekyra Group jako developer může přistoupit k žádosti o územní rozhodnutí. Dalším velmi významným projektem je Savarin, díky němuž se pod taktovkou skupiny CRESTYL oživí nyní opuštěné území v centru města, propojí se Václavské náměstí a Příkopy a vznikne zde velmi kvalitní architektura od světoznámého britského architekta Thomase Heatherwicka ve spolupráci s českým architektem Jakubem Ciglerem. S dolní částí Václavského náměstí, jejíž rekonstrukce bude hotova koncem tohoto roku, vytvoří budoucí Savarin jeden celek. Těší nás, že všechny tři výše uvedené projekty se v Cannes setkaly s velkým zájmem.

Vedle toho jsme se letos s městskou společností Operator ICT, která má v Praze na starosti celý koncept Smart City, soustředili na podrobnou prezentaci projektu Datové platformy – nástroje, který tvoří základní stavební kámen konceptu Smart City a je extrémně důležitý pro plánování a řízení města. Na MIPIM jsme přijeli pro nové impulsy, jak lze Datovou platformu Prahy dále rozvíjet. A v neposlední řadě je pro nás veletrh inspirací pro technické vychytávky právě do konceptu Smart City a veřejných budov: všimli jsme si např. zajímavé prezentace jednoho start-upu, který vyrábí skla do oken, fungující zároveň jako solární panely.“

Synergický obrázek o tuzemském trhu s nemovitostmi dotvářela přítomnost spoluvystavovatelů. Generálními partnery byli skupina CRESTYL a Sekyra Group, partnery byli Accolade, PASSERINVEST GROUP, P3 Logistic Parks a Residomo. Dále se v expozici prezentovaly také společnosti AFI Europe Czech Republic, Bogle Architects, CASUA, Kinstellar, PRK Partners a Unibail-Rodamco. O konkurenci, jaká je na veletrhu mezi evropskými metropolemi, vypovídá i fakt, že se MIPIMu zúčastnilo více než 1 100 zástupců měst a regionů od Londýna přes Berlín a Paříž až po Moskvu. Konkrétní výsledky společné české prezentace se ukážou až za delší dobu s ohledem na velký rozsah prezentovaných projektů a tomu odpovídající investice. Již nyní však lze říci, že návštěvnost expozice byla vysoká: recepce na stánku pro stávající a potenciální obchodní partnery a investory ve středu 14. března se zúčastnilo na 150 hostů. Při recepci vedle primátorů tří největších českých měst promluvil také mimořádný a zplnomocněný velvyslanec České republiky ve Francii Petr Drulák.

MIPIM patří k nejvýznamnějším globálním evropským fórům v oboru. I když oficiální statistika veletrhu ještě není k dispozici, odhad francouzského organizátora činí více než 25 000 akreditovaných účastníků ze 100 zemí, vystavujících na 20 000 m2 plochy. Z České republiky přijelo do Cannes na 50 společností.

30. ročník veletrhu MIPIM se v Cannes uskuteční od 12. do 15. března 2019.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama