Mgr. Šárka Jelínková

  • KDU-ČSL
  • Zlínský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2018 7:40:00

Samoživitelky a důchodkyně se kvůli nižším platům dostávají na hranici chudoby

Samoživitelky a důchodkyně se kvůli nižším platům dostávají na hranici chudoby

V průměrných mzdách žen a mužů stále přetrvávají rozdíly – v rámci Evropské unie jde o 16 procent, v České republice dostávají ženy v průměru o 22 procent nižší platy než muži. Celkově jde o druhý nejhorší výsledek členských států.

Česko skončilo na pomyslném žebříčku hned za Estonskem, kde jsou rozdíly v ohodnocení žen a mužů nejvýraznější. KDU-ČSL proto bude prosazovat několik řešení, které mají tuto nežádoucí situaci pomoct vyřešit.

„Jde především o opatření, která pomohou najít rovnováhu mezi profesním a soukromým životem žen. Pokud budou tato opatření dobře koncipována, mohou přispívat ke snižování rozdílů v odměňování žen a mužů,“ vysvětlila senátorka KDU-ČSL Šárka Jelínková. Dodala, že jde například o podporu zkrácených pracovních úvazků i flexibilní pracovní dobu. „Dále je důležité, aby mohly ženy pracovat z domova, tedy částečně si brát tzv. home office. Ženy by také měly mít možnost vzít si pracovní volno z rodinných důvodů. Je důležité vést diskuzi o těchto problémech, odhalovat nerovnosti a stereotypy, upozorňovat na rozdíly v odměňování žen a mužů,“ podotkla Jelínková.

Rozdíl v odměňování žen a mužů lze částečně vysvětlit oborovou segregací – muži pracují v oborech, které jsou lépe placeny, avšak více než 2/3 zmiňovaného rozdílu vysvětlení nemají. Což může svědčit o potenciálně významné předpojatosti. „To vše vynikne zvlášť, pokud se na tuto situaci podíváme z pohledu kvality života žen - ve věku produktivním i důchodovém. Nerovnost v odměňování má totiž na kvalitu života žen zásadní dopady. Např. ženy samoživitelky a mnohé ženy v důchodovém věku, které nemají svého životního partnera z jakéhokoli důvodu, se ve velké míře pohybují těsně nad hranicí životního minima,“ okomentovala senátorka Šárka Jelínková.

Rozdílné platy – téma nejen pro Česko

Rozdílné platy žen a mužů – to je horké téma nejen pro Českou republiku, ale celou Evropskou unii. Proto Evropská komise dne 20. listopadu 2017 přijala Akční plán EU na období 2017-2019: Boj proti rozdílům v odměňování žen a mužů (Akční plán). Jeho cílem je odstraňovat tzv. gender pay gap, tedy nerovné odměňování žen a mužů. Tento Akční plán reaguje na přetrvávající vysoké rozdíly v průměrných mzdách žen a mužů a na jen velmi pozvolné snižování tohoto rozdílu. Akční plán je doplněn o evaluaci „Doporučení o posilování zásady transparentnosti v rovném odměňování žen a mužů“.

Z hodnocení vyplývá následující: přestože členské státy implementovaly některá z doporučení Akčního plánu, k odstraňování nerovného odměňování nedošlo. Stále jsou ženy za svou práci hodnoceny méně. „Můžeme se bavit o netransparentním zveřejňování platů zaměstnanců a zaměstnankyň. To je první věc. Ale taky jde o to, že ženy opouštějí trh práce, aby se staraly o děti a závislé členy rodiny. Následně přijímají méně kvalifikované pozice, aby mohly zvládat své rodinné povinnosti. Navíc ženy ve větší míře pracují v odvětvích, které jsou méně platově ohodnocené - to platí ve všech členských státech EU i v Česku. A my v KDU-ČSL se rozhodně budeme snažit najít ten pravý recept, jak s rozdílným ohodnocením bojovat,“ uzavřela Jelínková.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama