Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2018 17:41:00

ANO mělo na řešení problému čtyři roky

ANO mělo na řešení problému čtyři roky

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 k zákonu o směnárenské činnosti

 Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

chtěl bych vás poprosit o to, abyste tento návrh poslali do druhého čtení, abychom ten problém už konečně mohli začít řešit. On nespadl z nebe, nedozvěděli jsme se o něm minulý měsíc, ani před rokem, ani před dvěma. Zmiňovaný Janek Rubeš už na něj upozorňuje roky. A když pak od zástupců hnutí ANO slyším, že oni mají připraveno skvělé a úžasné řešení, ať tohleto zahodíme pod stůl a počkáme až ho přinesou ... - čtyři roky měli zástupci hnutí ANO v rukou Ministerstvo financí, které to mohlo udělat, čtyři roky mají primátorku Hlavního města Prahy, dvě základní místa, přes která se to mělo řešit, tak to neřešili. A dneska nám říkají, že když jsme přišli my s řešením, tak máme čekat na to, až dotáhnou to svoje. Proč­? Je to škoda. A je škoda nechat utíkat ten čas.

Osobně jsem si to zažil. V noci jsme s Jankem Rubešem šli kolem těch směnáren. Já vám ten případ popíši. Šli jsme ke Karlovu mostu a přistoupili jsme ke směnárně, kde byla jedna italská turistka z Říma. Já jsem se jí pak ptal, odkud přijela.

Přijela na víkendový pobyt do Prahy. A ona svůj čas investovala do toho, aby odrazovala lidi od směny v té konkrétní směnárně, protože nechtěla, aby se ostatním stalo to, co se stalo jí. Nechtěla, aby další lidi okradli kurzem 16 Kč za euro a byli úplně beznadějní v tom, že jim sice doporučí - tak volejte policii, ale policie řekne - to je v pořádku, sice tady je napsáno 0 % poplatek, je tady napsaný nějaký kurz, ale tady máte jiný kurz, za který jste to dostala, jsou z obliga, nebo ji odkážou na Českou národní banku, která to má řešit. To jsou věci, které ten turista na ten víkend skutečně v Praze nečekal, že tady takové jednání je možné. A když si pak představím víkend té turistky, která dorazí do Prahy, za taxík z letiště zaplatí možná víc než za letenku z Říma, pak ji ve směnárně okradou, ona místo toho, aby si užívala Prahu, tak investuje čas do toho, aby nebyli okradeni další lidé, tak s jakým vzkazem se vrátí do Říma? Že si užila krásnou Prahu, město a doporučí návštěvu každému dalšímu a že to je skvělé místo k tomu, aby tam utráceli své peníze a pomáhali Praze a ekonomice České republiky? No to asi ne.

A my jsme přišli s návrhem, abychom tady to bolestivé místo, které nám všem dělá obrovskou ostudu, které se dostalo do turistických průvodců jako jeden z obrovských problémů Prahy, vyřešili. Ale když přijdeme s řešením, tak někdo, kdo měl čtyři roky na řešení, řekne - máte to blbě, počkejte měsíc, my to uděláme za vás... Nezlobte, ale není důvod čekat. Prosím, nehlasujme pro zamítnutí tohoto návrhu, pusťme ho do druhého čtení, my jsme připraveni k té debatě na tom, aby se vylepšil, ale zbytečně ztrácíme čas. Pokud sem přijde v prvním čtení vládní návrh někdy za měsíc, dva, tři, přicházíme o další měsíce, spíš minimálně půlrok, kdy tento zákon už může být schválen. Tento nosič tady v tuto chvíli je, jde do druhého čtení, ve kterém je možné dost zásadním způsobem na něm dál pracovat. A druhé a třetí čtení pak může být ještě do prázdnin a může, když se to podaří a shoda na tom bude, už letní turistickou sezónu tento zákon ovlivnit. A to myslím, že za to stojí.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama