Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.04.2018 9:15:29

Vích (SPD) Útok USA, GB a FRA na Sýrii bez rezoluce RB OSN je neopodstatněný.

Vích (SPD) Útok USA, GB a FRA na Sýrii bez rezoluce RB OSN je neopodstatněný.

Dnes ráno zaútočily USA s Británií a Francií na Sýrii. Stalo se tak bez rezoluce RB OSN. Důvodem bylo údajné použití chemických zbraní režimem Bašára Asada proti civilnímu obyvatelstvu ve městě Dúma.

Rakety Tomahawk a střely AGM-158 byly mířeny na likvidaci chemického programu v Sýrii. Z týden starých televizních záběrů z Dúmy nevyplývá, že by byl spáchán útok použitím chlóru anebo podobné chemické látky. Příznaky osob popálených chlórem vypadají jinak. Bašár Asad neměl vzhledem k výsledkům bojů v Sýrii žádný důvod chemické zbraně použít a to ještě proti svým vlastním lidem.

Případné použití chemických látek proti komukoliv je nepřípustné a je potřeba je jednoznačně nejprve důkladně vyšetřit Organizací pro zákaz chemických zbraní (OPCW), najít viníky a potrestat je. To se nestalo. Tento útok byl neopodstatněný a je porušením mezinárodního práva. USA potřebovali pro tento akt spojence, aby nebyli obviňováni z porušení mezinárodního práva sami. Je nutné také připomenout, že USA postupovali podobně při útoku na svržení režimu Saddáma Husajna. Záminkou útoku na Irák tehdy bylo údajné použití chemických zbraní vládnoucím režimem proti civilnímu obyvatelstvu, což se však později nepotvrdilo. Záminkou útoku se však stalo. Saddám Husajn je nepoužil. Podobně i Adolf Hitler a to ani v době, když mu již tehdy řádně teklo do bot.

Dnešní úder USA s Británií a Francií zcela jistě nezmírní bezpečnostní napětí na středním východě a ve světě. Přestože se podle informací jednalo o jednorázový akt, jehož cílem byla údajná likvidace chemického programu, lze předpokládat, že konflikt může postupně eskalovat v případě zapojení Iránu a Ruska. Je však potřeba najít mírové řešení. K tomu je potřeba iniciovat a zahájit diskusi u kulatého stolu se všemi hráči, která by vedla k ukončení válečného konfliktu v Sýrii. Bašár Asad je legitimně zvoleným Syrským prezidentem a to je potřeba v každém případě respektovat. Tato akce je však pouhým přiléváním oleje do ohně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama