Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.09.2011 16:18:44

Na nový způsob financování regionálního školství nejvíce doplatí kraje a obce!

Na nový způsob financování regionálního školství nejvíce doplatí kraje a obce!

Připravovaná změna systému financování regionálního školství, které nebude nově postaveno jen na finančních prostředcích tzv. na hlavu, tedy za počet žáků, ale také na kvalitě, byla očekávána s velkým napětím, bohužel o to je to větší zklamání.

O proklamovaném začleňování prvku kvality ani stopy, ba co více, jedná se o pouhý polotovar, jehož spuštění vnese do systému akorát velký chaos.  Ministr Josef Dobeš chce zásadním způsobem omezit kompetence krajů a obcí v oblasti školství, ale zároveň na ně hodlá přenést odpovědnost za problémy, které není sám schopen vyřešit -jde především o platy nepedagogických pracovníků, financování školních služeb či ONIV. Velmi pravděpodobně dojde k likvidaci základních uměleckých škol a dalších volnočasových aktivit, které ministr nechce dále finančně podporovat, a přehodí jejich placení plně na rodiče a zřizovatele škol.

Poskytnutím stejného příspěvku z rozpočtu soukromým i veřejným školám, na základě tzv.optimální třídy, chce zřejmě ministr kompenzovat soukromým školám plánované zrušení příspěvku státu na provozní výdaje. Vyvstává ovšem závažná otázka, proč by měly mít soukromé vysoké školy stejný příspěvek jako veřejné vysoké školy, když mají možnost vybírat školné? Vzhledem k tomu, že ministr Dobeš ujišťuje, že tato operace nebude mít dopad na státní rozpočet, je téměř jisté, že škrty půjdou na úkor krajů a obcí, což bude mít na rozvoj regionálního školství fatální dopady.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama