MUDr. Přemysl Sobotka

senátor v letech 1996-2016
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2011 10:26:00

Zodpovědnost za budoucnost Evropy leží na každé jednotlivé zemi

Zodpovědnost za budoucnost Evropy leží na každé jednotlivé zemi

Přemysl Sobotka, 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR se zúčastnil ve Slovinsku Bledského strategického fóra, které je letos věnováno budoucnosti Evropy s akcentem na otázky Středomoří a vztahu Evropy s Čínou.

"Zaměřil jsem se na otázku, zda Evropa dostatečně reflektuje realitu, jestli naše řešení nevychází více z našich přání než ze skutečnosti," uvedl Přemysl Sobotka, který vystoupil v panelu věnovaném "novému pořádku" ve Středomoří.

"Domnívám se, že současné problémy Evropy způsobila vysoká míra přerozdělování, která s sebou bohužel nese sníženou míru zodpovědnosti. Je to logické. Kdo nerozhoduje o penězích, ztrácí vůli rozhodovat o společnosti jako celku. Zároveň ovšem musím nesouhlasit se slovy slovinského premiéra Boruta Pahora, že problémy Evropské unie by vyřešil vznik Spojených států evropských," řekl Přemysl Sobotka. Spolu s ním představili své názory v tomto panelu Thorbjørn Jagland, generální tajemník Rady Evropy, Khemaies Jhinaoui, státní tajemník MZV Tunisu a Wadie Abunassar, ředitel Mezinárodního centra pro konzultace z Izraele.

Sledovaná diskuse se zaměřila na postoj Evropy k africkým a asijským zemím Středomoří po vlně vynucených pádů vlád arabských zemí. "Vůli těchto národů a jejich nových reprezentantů musíme respektovat, stejně, jako oni musejí respektovat naše možnosti a naše prostředí," žádal Přemysl Sobotka.

Bled strategic forum pokračovala v sobotu speciálními panely k otázkám vztahů s Čínou, rekonstrukce Afghánistánu a vlivu malých států na dění v Evropě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama