MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2011 14:21:00

Jak dlouho přežívají sociálně demokratické sliby?

Jak dlouho přežívají sociálně demokratické sliby?

Od parlamentních voleb uplynulo sotva 14 měsíců a novopečený předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka oznamuje, že ČSSD stahuje ze svého program jeden z jejích loňských hlavních taháků – 13. důchody.

Odkazuje na to, že tento slib, který ČSSD loni voličům dávala, v dnešní ekonomické situaci nelze dodržet. S jistou mírou sarkasmu lze odvodit, že sociálně demokratičtí ekonomičtí experti patrně loni před volbami predikovali ekonomický rozkvět, který nám takové požitky dovolí, leč Evropa se nečekaně vydala jiným směrem. Již bez nadsázky je ovšem neoddiskutovatelným faktem, že tenhle sociálně demokratický slib byl nerealizovatelný již v době, kdy plnil nejeden billboard v republice.

Třinácté důchody velmi připomínají slib, který byl základem volebního úspěchu ČSSD v krajských volbách v roce 2008. Zdravotnické poplatky dnes proplácí snad již jen Středočeský kraj, kde za ně ovšem obyvatelé draze zaplatili redukcí veřejné dopravy, všechny ostatní kraje z něj vycouvaly. Představitelé sociální demokracie, kteří vyhlašovali, že úplně zruší všechny poplatky, jen co se dostanou k moci, již dnes některé z nich sami připouštějí jako potřebné.

Ukazuje se, že zdroje opravdu jsou omezené a že si musíme dobře zvážit, na které výdaje je použijeme. Buď si rozdáme 100 milionů ve třicetikorunových poplatcích, nebo za ně postavíme nový nemocniční pavilon, který poskytne zdravotní péči lidem ohroženým na životě. Buď budeme přispívat na ibuprofen, který zkonzumuje v podstatě zdravý člověk, nebo finance místo toho nasměrujeme do specializované péče, kde jeden den pobytu člověka například na oddělení ARO může stát až půl milionu korun. A obecně právě tato specializovaná péče je ta, která rozhoduje o životě či smrti našich blízkých, ne ibuprofen či aspirin.

V roce 2008 nám ČSSD slibovala proplácení poplatků ve zdravotnictví a dnes tento slib nedrží. Ještě loni slibovala třinácté důchody, dnes přiznává, že to je slib nereálný. Zdá se, že doba, po kterou dokáží přežít sliby sociálních demokratů, se povážlivě zkracuje. Je jasné, že v této složité době je téměř nereálné odhadovat vývoj ekonomiky na dlouho dopředu, ale pokud chceme opravdu zodpovědně spravovat veřejné rozpočty, musíme nalézt odvahu říkat voličům pravdu. A je jen na voličích odlišit, které sliby politiků dokáží přežít déle než půl roku či jedny volby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama