Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.09.2011 19:30:32

Žebříček OECD dokazuje, že škrty poškozují české školství

Žebříček OECD dokazuje, že škrty poškozují české školství

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zveřejnila žebříček, ze kterého vyplývá, že Česká republika je, co se týče výdajů na vzdělávání, na předposledním místě z celkových 34 zemí.

Zatímco v průměru vydávají vyspělé země na vzdělání 6,1% HDP, v ČR je to jen 4,5%. Tato čísla jsou velmi alarmující. Vzhledem k bezhlavým škrtům, které provádí současná vláda, je totiž velmi pravděpodobné, že se toto číslo bude ještě snižovat. Česká republika tak bude na samém chvostu tohoto žebříčku.

Ministr školství Josef Dobeš by se měl nad tímto katastrofálním výsledkem českého školství zamyslet, ale nejen on, měla by to udělat i celá vláda. Co jiného, než školství, je vizitkou politické reprezentace země? Vládní škrty, plýtvání ministra Josefa Dobeše a jeho neschopnost řídit resort koncepčně a systémově, nedostatečné čerpání fondů EU - to všechno vede české školství špatnou cestou a vrhá na Českou republiku velmi špatné světlo.

Jsem proto velmi zvědav, jak bude vypadat žebříček OECD výdajů na české školství za rok či za dva, až se do něho promítnou vládní opatření, které těžce zasáhly i resort školství. S tímto přístupem je reálné, že se Česká republika v budoucnu propadne na samotné dno tohoto žebříčku. ČSSD nemíní čekat na naplnění této chmurné předpovědi a v žádném případě nepodpoří státní rozpočet, který ještě více degraduje již tak podfinancované české školství.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama