Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.07.2018 11:22:45

Vích (SPD) SPD podporuje účelné výdaje na obranu státu.

Vích (SPD) SPD podporuje účelné výdaje na obranu státu.

Včera jsem zaznamenal na teletextu ČT, že jenom hnutí SPD odmítá vyšší výdaje na obranu. Chtěl bych tuto zavádějící a nepřesnou informaci uvézt na pravou míru.

Hnutí SPD nikdy neřeklo, že je pro snížení výdajů na obranu! Naopak! Hnutí SPD má však dlouhodobě výhrady ke stávající koncepci armády, která má za prioritu přehršel zahraničních operací a neřeší primárně funkci danou Ústavou ČR - tedy obranu území našeho státu. Armáda je našimi politiky dlouhodobě opomíjena, zanedbávána a podfinancována. Má zmrzlé akvizice za 90 miliard zejména za působení předchozího ministra Stropnického, které ještě dále zpochybnila a odsunula Karla Šlechtová (ANO). Armáda a MO nejsou schopni ani organizačně zvládnout a pojmout akvizice s ročním nárůstem 10 - 15 mld. Kč. Rozpočet MO se každý rok navyšuje o cca 10%, aby následně nebylo utraceno 4 a více mld. To není přípustné. Armáda musí dostávat tolik peněz, aby byla schopna velké akviziční projekty pojmout v synergií s odborně dostatečně vycvičeným a připraveným personálem, včetně odpovídající struktury svých jednotek. To znamená třeba jeden rok 1,4% a druhý rok, třeba 2,1% HDP, pokud by se jednalo např. o nákup pásových obrněných transportérů, které jsou od roku 2015 za oficiální hranicí životnosti. Za současnou situaci v armádě jsou odpovědny všechny vlády od roku 2004, tedy ČSSD, ODS a ANO. Tak to jen pro upřesnění!

Ing. Radovan Vích
poslanec a miístopředseda Výboru pro obranu PS PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama