Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2018 22:04:40

Zápas o to, dostat plasty do nějakých přijatelných kolejí bude těžký, ale je nut

Zápas o to, dostat plasty do nějakých přijatelných kolejí bude těžký, ale je nut

Projev na 17. schůzi Senátu dne 15. 8. 2018 k návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, také někdy patřím k těm z nás, kteří polemizují nebo pochybují o některých návrzích Evropské komise a Evropského parlamentu směrem k regulacím. Pochybujeme, zdali to není porušení subsidiarity, zdali to je skutečně nutné upravovat celoevropsky. Ale v této věci, tzn. v návrhu směrnice Evropského parlamentu a Rady o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí považuji tuto směrnici, tento návrh za zcela potřebný, za návrh, který je už do určité míry pozdě, ale přesto si myslím, že mu je potřeba věnovat velkou pozornost. V první řadě jde o moře, jde o řeky, jde o vodní nádrže, ale já bych řekl, že jde o celou naši přírodu na naší planetě, kterou máme možnost obývat. A kdo chodí nebo se občas dostaneme do přírody, a já žiji na Třeboňsku, kde je velký počet turistů zejména v létě, tak musím konstatovat, že přestože se hodně změnilo, ale vzhledem k tomu, jak přibylo používání plastů, tak někdy je ten obraz velmi alarmující a řekl bych, že to je i do určité míry naše ostuda jako lidí, že takový stav znečišťování přírody připouštíme. Samozřejmě to nejsou jen plasty, ale ty plasty, jak víme, jsou vážný problém, jsou nebezpečné a zejména my tím poškozujeme i budoucí stav naší planety a lidí na ní.

Já si myslím, že tady metoda, že bychom měli vychovávat, přesvědčovat, motivovat prostě nestačí, že ten rychlík už ujel, že teď už musí přijít skutečně ta nařízení, případně sankce a příkazy ke spoluúčasti na likvidaci plastů těch, kteří je používají. My jsme jim to jako politici v minulosti, a naši předchůdci, umožnili, všichni výrobci to využili a teď ten zápas o to, dostat to do nějakých přijatelných kolejí bude těžký, ale je nutný.

Zadruhé chci říci, že si zcela uvědomuji, že v Evropě ten problém je vážný, ale proti tomu, co se vyprodukuje a co se dá do přírody, zejména co přijde do moří ve světě, zejména v Asii, je to jenom malá část. Myslím si, že Evropa vzhledem ke své vyspělosti musí jít příkladem. A že bychom také měli apelovat, a v tom usnesení to je, aby Evropa využila svého postavení a v rámci globálních procesů, globálních jednání, v rámci OSN apelovala a byla tou vlajkovou lodí, která povede zápas, aby se spotřeba plastů omezila a aby se výrazně zlepšilo jejich druhotné využívání a jejich likvidace.

Já k tomu usnesení našeho evropského výboru nemám zásadní připomínky. Osobně bych podpořil to, co tady před chvilkou zaznělo, a to je, aby i vatové tyčinky byly u nás odstraněny, aby nebyly používány. Myslím si, že drtivá většina plastů jde nahradit a je důležité, že to nezůstává jen u té oblasti plastů pro spotřebu, ale že to také je směrováno k plastům, které jdou nahradit, například v oblasti rybolovné techniky, protože skutečně i ty jsou u moří vidět, že tam zůstávají plastové sítě, plováky a další a další zařízení. A ona to v celosvětovém měřítku není malá částka. Hovoří se až o 25 % znečištění z těchto zdrojů. Takže chci říci, že stanovisko našeho výboru výrazně podporuji, přál bych si, aby česká vláda na všech úrovních, ať už je to Rada ministrů životního prostředí, ale i Evropská rada, Evropský parlament a Komise si tento problém vzaly za svůj, protože ono nás to v současné době možná úplně tak výrazně nepálí jako například třeba špatný stav průjezdu evropských komunikací nebo v současné době problémy se suchem, ale možná že i plasty jsou a v budoucnu budou jedním z důvodů, proč nám tady ubývá voda. Ale především toto podle mého názoru je v silách lidí řešit a přijmout taková opatření, která pomohou stav zlepšit. Takže jsem pro to, aby došlo jak k zákazu těch předmětů, které jsou pro jedno použití, aby se provedla i regulace a přenesly se náklady na výrobce u těch předmětů, které jsou opakovaně používány. A jsem přesvědčen, že dnešní věda, pokud bude v tomto směru zaúkolována, je schopna vyprodukovat náhradní produkty. A také si myslím, že je potřeba se vrátit k tomu, co fungovalo v minulosti, že řada předmětů této spotřeby byla vratná. Já jen uvedu příklad, vánoční trhy v českých zemích nebo tady v našich městech. Na nápoje o vánočních trzích se u nás dávají kelímky. Přijedete-li do Německa, do Rakouska a do dalších zemí, všude dostanete keramický hrnek, jen zaplatíte zálohu, pak ho vrátíte.

Všude mají velké myčky, umyjí to. Stojí to samozřejmě o něco více, ale myslím si, že z pohledu toho, jak naše planeta je znečišťovaná, že tyto náklady za to stojí. Myslím si, že o něco menší zisk výrobců je lepší řešení, než znečišťování přírody, a prostředky na to, abychom přírodu udrželi, aspoň v tomto směru používání plastů v přijatelném stavu, musíme vynaložit.

Myslím si, že tento návrh je dobrý. Vidím, že vláda k tomu přistupuje zodpovědně, a ještě bych jí držel palce a vyzval k tomu, aby byla ještě aktivnější a aby světově patřila mezi aktivní země. Jako Česká republika jsme například dobří ve sběru druhotných surovin a jejich třídění, i v boji proti zbytečnému využívání plastů a jejich špatnému zpracování bychom měli být v Evropě na předních místech a tlačit naše evropské zástupce, aby ji v rámci světa, globalizovaného světa byli aktivní.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama