Ing. Jan Mládek, CSc.

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.09.2011 18:01:00

Odmítáním daně z finančních transakcí Nečas s Kalouskem škodí vlastní zemi i EU

Odmítáním daně z finančních transakcí Nečas s Kalouskem škodí vlastní zemi i EU

Předseda vlády Nečas s ministrem financí Kalouskem jsou často ve sporu. Například o super ekotendr. Dnes však našli konečně soulad a oba shodně odmítli návrh Evropské komise na daň z finančních transakcí.

Bohužel shoda u obou pánů nastala na naprosto nesprávném místě: odmítáním daně z finančních transakcí škodí vlastní zemi i EU. Navíc argumenty, které používají k obhajování svého - pro ČR škodlivého – postupu, jsou buď čisté lži anebo v lepším případě polopravdy. Daň z finančních transakcí má pro EU a ČR tři zásadní výhody:
  1. Členské státy EU v posledních třech letech poskytly finančnímu sektoru státní pomoc anebo garance ve výši 4 600 000 000 000 Euro, tedy 112 700 000 000 000  Kč (112 triliónů Kč!). Finanční sektor obdržel obrovskou pomoc a členské státy musí škrtat sociální dávky, platy ve veřejném sektoru a důchody. Bylo by lepší, kdyby si finanční průmysl sám vydělával na budoucí selhání. Argument, že to finanční sektor přenese na občany, je zavádějící. Může sice něco přenést na občany, přenese to maximálně na klienty finanční sektoru a to v závislosti na službách, které poskytuje tomu kterému klientovi. Je to rozhodně lepší než zdravotně postiženým brát peníze.

  2. Druhým neméně důležitým cílem daně z finančních transakcí je zpomalení finančních trhů, které svoji volatilitou (svými výkyvy) ohrožují fungování reálné ekonomiky. Daň z finančních transakcí by postihla především často se opakující finanční operace, prováděné počítači v milisekundách. Tím by byly omezeny finanční systémy, ohrožující výkyvy. Z hlediska toho, co potřebuje česká ekonomika, by se vůbec nic nestalo, neboť přímé i portfoliové investice, které fungují v letech či měsících, by tato daň vůbec nepostihla. Reálná ekonomika, která v ČR dominuje, by na takové dani jen získala.

  3. Daň z finančních transakcí by byla příjmem EU a tudíž by členské země mohly odvádět z vlastních státních rozpočtů do EU méně než dnes. Navíc z hlediska české ekonomiky by se jednalo o čistou výhodu. Výsledkem české kupónové privatizace je totiž špatně fungující naprosto marginalizovaný kapitálový trh, který téměř neví, co je IPO. Proto by se v ČR po zavedení daně z finančních transakcí u nás příliš nevybralo. Většina daně by byla vybrána ve velkých zemích EU[1]:

    Spojené království  64,4%
    Německo        9,0%
    Francie           4,3%
    Zbytek EU      24,3%




    [1] Prof. Peter Schulmeister na semináři družstva FONTES RERUM v Praze dne 22. září 2011. Sazba daně byla předpokládána 0,05% a výnos v celé EU 310,9 mld. Euro ročně což činí 1,8% HDP EU

Vláda České republiky jakoby se si nevšimla anebo nechtěla všimnout, že finanční sektor v České republice není přebujelý a obsluhuje primárně reálnou ekonomiku. A je to tak dobře. Země, kde se utrhl finanční sektor ze řetězu, buď již zbankrotovaly (Island a Lotyšsko) anebo jsou ve vážných problémech (Irsko a Spojené království). Daň z finančních transakcí je v českém národním zájmu, je v zájmu reálné ekonomiky, která produkuje zboží a služby a nikoliv sektoru, který parazituje na reálné ekonomice.

ČSSD vyzývá vládu P.Nečase, aby co nejdříve přehodnotila své stanovisko, přestala hájit cizí zájmy a začala hájit zájmy vlastní země, našeho průmyslu a naší společnosti.

V případě, že by ČSSCD byla ve vládě, zavedení daně z finančních transakcí by jednoznačně podpořila.

Jan Mládek, stínový ministr financí ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama