Mgr. Tomáš Chalupa

Praha 6; volby do PS: č. 9
  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2011 19:43:20

Návštěva kraje Vysočina

Návštěva kraje Vysočina

Ministr si prohlédl nově vybudovanou kanalizaci a čistírnu odpadních vod v Stonařově. Projekt se uskutečnil v rámci 3. výzvy Operačního programu Životní prostředí v oblasti podpory 1.1 Snížení znečištění vod. V současné době je ve zkušebním provozu.

"Ve Stonařově byla kanalizace zbudována v 60. letech a tomu také odpovídal její stav, navíc některé odpadní vody ústily přímo do řeky Jihlávky. Nová kanalizace tak nejen prospěla kvalitě vody v řece, ale zlepšila i celkovou kvalitu života místních lidí. Právě takové projekty musíme podporovat," říká ministr Tomáš Chalupa.

Obec Stonařov leží v mělkém údolí po obou stranách vodního toku Jihlávka. Území patří k hlavnímu povodí řeky Moravy a nachází se v rizikové oblasti povodní vodní nádrže Nové Mlýny. Zajišťuje také ochranu lososových vod. Díky nové kanalizaci a čistírně odpadních vod se zvýšil podíl čištěných odpadních vod a také se zlepšily celkové hygienické podmínky.

Ministr se také podíval do města Jemnice, kde si prohlédl místní kompostárnu.Ta vznikla díky projektu "Zkvalitnění nakládání s odpady", který se realizoval v průběhu 11. výzvy Operačního fondu Životní prostředí, oblast podpory 4.1.

"Ještě donedávna se většina odpadu bez dalšího třídění ukládala na skládku. Díky zařízením, jako je toto, dnes umíme zeleň i jiný biologicky rozložitelný odpad zpracovat. Zásadně tak snižujeme zátěž na životní prostředí," říká ministr Tomáš Chalupa.

V jemnické kompostárně je možné zpracovávat i gastroodpad z jídelen a z domácností nebo obtížně recyklovatelný papír. V uzavřeném prostoru haly probíhá aerobní fermentace, kterou kontroluje elektronické zařízení. Za rok kompostárna zpracuje 4 tisíce tun odpadů. Výsledný produkt – kompost - město využívá na terénní úpravy jako je např. mulčovací drť, v rozlehlých městských parcích nebo také pro potřebu okolních obcí.

Na Městském úřadě v Jemnici se také ministr setkal se starosty kraje a seznámil je se stavem programu Zelená úsporám.

Svou návštěvu ministr zakončil v Havlíčkově Brodě, kde se v rámci 6. výzvy Operačního programu Životní prostředí realizuje projekt "Protipovodňová a revitalizační opatření na Cihlářském potoce". Díky němu se upraví nejen zhruba 2 km Cihlářského potoka, ale také devět rybníků, které leží na jeho toku.

"Hlavním účelem projektu je upravit Cihlářský potok a jeho okolí tak, aby vyhovoval bezpečnostním požadavkům a lidé nebyli ohroženi jeho rozvodňováním. Velký přínos vidím v tom, že už při plánování projektu se myslelo i na další funkce, které má potok splňovat – na funkci ekologickou, rekreační i estetickou. Věřím, že tento projekt místní občané přijmou," říká ministr.

U jednotlivých rybníků se pracuje na úpravě výpustí, bezpečnostních přelivů a také na zpevnění hrází. Na louce nad Cihlářským potokem je současně budován i suchý poldr. V prostoru zátopy plánovaného poldru vznikne mozaika mokřadních biotopů (tůně, slepá ramena nebo kosené i nekosené luční porosty). Prostor navíc lidem zpřístupní naučná stezka s informačními tabulemi. V závěrečné fázi projektu se kromě řady terénních a vegetačních úprav dočká obnovy i park v centru města.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama