Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2018 17:08:25

Pozdní prozření o Saudské Arábii a Afganistánu

 Pozdní prozření o Saudské Arábii a Afganistánu

Snad každý ví, že Saúdská Arábie je velmi nedemokratická země, která se podílí na financování terorismu po celém světě, zabíjí novináře mimo své území a její působení v Jemenu vede k humanitární katastrofě.

Přesto jí prodáváme české zbraně a nevyhostili jsme ani jednoho jejich diplomata. Co stojí za tímto dvojím metrem? Saudskou Arábii podporuje USA a Velká Británie.

Není se ovšem čeho bát. Na smutnou pravdu přichází i ti, kteří o ní dosud mlčeli. Například pan exministr zahraničí Zaorálek zapomíná, že byl skoro 4 roky ministrem zahraničí- přesto 23.10.2018 na tiskové konferenci otevřeně kritizoval Saúdskou Arábii a válku v Afghánistánu. Najednou volá po tom, abychom se Saúdské Arábii postavili a z Afghánistánu bychom se měli stáhnout. Je opravdu fascinující, jak funkce (nebo možná spíše ztráta funkce) mění vnímání mezinárodních otázek. Najednou se s ním dalo i souhlasit a možná i zapomenout, že v těchto věcech neudělal za ty roky vůbec nic, jen držel ústa a krok.

Jsem přesvědčena, že kritizovat najednou působení Saúdské Arábie ve válce v Jemenu, která trvá od roku 2015, když pan Zaorálek byl ministrem zahraničních věcí od roku 2014 do 2017, vyžaduje nula procent odvahy a 100 procent pokrytectví.  Pane Zaorálku, kolikrát jste na jednání vlády řekl, že Česká republika by neměla prodávat Saúdské Arábii zbraně? Pokud je odpovědí ani jednou, pak vůbec nevím, proč vás vůbec poslouchat a vnímat vás jakožto seriózního politika.

Ve čtvrtek budeme o Saudské Arábii hlasovat v Evropském parlamentu a volba bude jasná - budeme bojovat za peníze pro zbrojařský průmysl nebo za právo a spravedlnost? Doufám, že se rozhodneme správně a nebudeme se bát bojovat za hodnoty, které stály za vznikem mezinárodního práva. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama