prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.11.2018 19:20:00

Pacienti s těžkými psychózami kouří, protože jim to pomáhá

Pacienti s těžkými psychózami kouří, protože jim to pomáhá

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. ke změně návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek.

Děkuji mockrát. Vážený pane předsedající. Vážené senátorky, vážení senátoři, vážená skupino navrhovatelů senátorů. Obsah senátní novely jste slyšeli z úst navrhovatele. Jedná se o novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a budu velmi stručný a velmi slušný, ale přesto musím říci, že navrhovatelé – jak to říci slušně – mnoho práce na tom návrhu neudělali, protože obsahově včetně důvodové zprávy je totožná s návrhem poslance Marka Bendy a další sněmovní tisk č. 87, který byl Poslanecké sněmovně předložen 14. února 2018 na prvním čtení a na 13. schůzi 8. volebního období dne 28. května zamítnut. Takže je to situace, kterou musím úvodem zmínit. Cílem je umožnit kouřit v malých provozovnách, cílem je usnadnit výdělky a živobytí hospodám na venkově a vyčlenit něco jako kuřárny pro restaurační zařízení. Musím říci, že legislativní podmínky, které tam byly uvedeny v té sněmovně, bude muset vláda pravděpodobně vyslovit i v případě, že by byl předložen senátní návrh. Čili stejné legislativní podmínky pravděpodobně předloží i vláda. Navrhované změny jsou jednak v rozporu se zákonem o ochraně zdraví před škodlivými účinky a jednak nejsou v souladu ani s článkem 8 Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku publikované v roce 2012, ze kterého vyplývá závazek ČR zajistit komplexní ochranu před expozicí tabákovými kouři na veřejných a dalších místech.

Tady bych trošičku odbočil a řekl bych, že nemám nic proti kuřákům a proti jejich návyku. Jejich receptorové zařízení je na nikotin zvyklé a přišel bych o pacienty. Čili není to nic proti. Nemám nic proti kuřákům. Jenom jde o ochranu zdraví, prosím pěkně, hovoříme o ochraně zdraví, nikoliv o kouření jako takovém. To je společenský zvyk a s tím já problém velký nemám. Chtěl bych říci, že má to formální i obsahové nedostatky a formální je především to, že je to totožné, prakticky totožné obsahově se zamítnutou novelou poslance Bendy. Přestože byl tady citován dodatek Ústavního soudu, tak závěr Ústavního soudu je takový, že zákon o ochraně zdraví podpořil, jenom si vyhradil podmínku o jiných podmínkách, jak se to dalo udělat. Autoři se bohužel nevyrovnali se občanským zákoníkem a ustanovení stavebního zákona, čili jsou tam věci, které nejsou jenom slovíčka a pojmy. Jsou to nesrovnalosti s občanským a stavebním zákonem.

A konečně. Chápu to. Novela má chránit tzv. malé podnikatele a má jim umožnit, aby tam chodili hosté, kteří mají 25 % lidí, kteří kouří, aby si tam mohli zakouřit. Ale v podstatě je ženou do obrovských problémů. Mám určitou zkušenost s kuřáckými prostory na psychiatrických odděleních. Pacienti s těžkými psychózami kouří, protože kouření, nikotin, obsazuje receptor v mozku, který snižuje spotřebu antipsychotik. Takže oni v podstatě kouří, protože jim to pomáhá. Dokonce některé sestřičky jim ty cigarety kupují, protože s pacienty není možné někdy vydržet. Tam je to normální. Čili na psychiatrických zařízeních jsou kuřárny. Máme teď velkou stížnost ve špitále a veliké problémy se zaměstnanci psychiatrických oddělení psychiatrické kliniky, kteří si stěžují na nevhodné zdravotní podmínky, a my se snažíme jako vedení fakultní nemocnice jim vyhovět. Snažíme se udělat takové odsávání, aby odér i ty škodliviny, které v tabákovém kouři jsou – je jich něco kolem dvou tisíc – k nekuřákům nepronikají. To je stejná situace jako v té hospodě, kuřárně. Je to naprosto stejná situace, jenom v jiném prostředí, nikoliv řekněme obchodním. Problém je v tom, že to nejde. Že jsou taková zařízení, která je možná použít k odsání kouře, ale jsou finančně nesmírně náročná. Neříkám, že jsou to čisté prostory ve farmakologickém průmyslu. Ale téměř nejsou to tisícové, ale jsou to statisícové hodnoty. Nevím, jestli si to předkladatelé uvědomili, že obchodníky dovedou do takovýchto situací.

Ve shodě se zdravotnickým a sociálním výborem bych vás požádal o zamítnutí, neboť legislativci napočítali 41 legislativních omylů. Počet legislativních omylů přesáhl únosnou mez pro projednání v dalším čtení a návrh je v rozporu s některými zákony ČR a se závěrečným rozhodnutím Ústavního soudu, a tím vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama