Leoš Prokeš, MBA

  • SPD
  • Brno
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.11.2018 17:58:38

Participativní rozpočet "Dáme na vás" rozděluje společnost!

Participativní rozpočet "Dáme na vás" rozděluje společnost!

Přes participační rozpočet www.damenavas.brno.cz rozděluje město miliony nedemokratickým způsobem..

Projekt „Dáme na Vás“ má nedemokratické způsoby v hlasování o realizaci daných projektů.

Když tento projekt vznikal, měl to být vstřícný krok města směrem k lidem, kteří chtějí aktivně řešit rozdělení finančních prostředků. S takovým způsobem mohu jen souhlasit, navíc je to způsob, jak naučit lidi více se zapojovat do dění ve své městské části a nebát se například využít místního referenda.

Rozdíl je však ten, že v referendu má každý volič pouze jeden hlas, a to kladný nebo záporný.A to je ten kámen úrazu. V projektu „Dáme na Vás“ máte 5 kladných hlasů a pouze 2 záporné. Jednomu projektu může dát až dva kladné hlasy nebo 1 hlas záporný. V praxi to vypadá tak, že se někdo rozhodne postavit před Vašim domovem např. skatepark a Vy budete hlasovat proti jelikož máte na to jakýkoliv svůj názor. Máte ale pouze jeden hlas a naopak vzdálený soused bude nadšen, a bude hlasovat pro svými dvěma hlasy. Je jasné, jak asi dopadne výsledek.To, že se město rozhodlo investovat každý rok nějaké ty drobné (letos to bylo 30 mil. v době, kdy nemáme domovy pro seniory, silnice a školky) je jedna věc, ale tohle není předmětem podstaty věci. Ono 30 mil. není moc, ale taky ne málo. Tyto peníze by měly být rozděleny do projektů, které jsou smyslné a hlavně demokraticky odhlasované. Minulé vedení města na to mělo zcela opačný názor.,,Participativní rozpočtování je jedním z prvků přímé demokracie.“ Velký propagátor projektu Tomáš Koláčný ( Piráti ) má nejspíš představu o přímé demokracii v této podobě. S tím však nejde souhlasit. Budu respektovat většinu, která bude hlasovat demokratickým způsobem, ale umělé navyšovaní hlasů je zvěrstvo, které nás vrací zpět do minulého režimu.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama