Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2018 10:06:26

Vích (SPD) Pozemní síly AČR potřebují mít oporu ve zvýšení rozpočtu na rok 2019.

Vích (SPD) Pozemní síly AČR potřebují mít oporu ve zvýšení rozpočtu na rok 2019.

Ve vládním návrhu rozpočtu na rok 2019 jsem zpracoval Pozměňovací návrh, ve kterém navrhuji převézt a zvýšit výdaje ve výdajovém bloku „Zajištění obrany ČR silami AČR“ o částku 1, 185 miliardy Kč.

Ve vládním návrhu rozpočtu na rok 2019 jsem zpracoval Pozměňovací návrh (PN), ve kterém navrhuji převézt a zvýšit výdaje v rozpočtové kapitole 307 - Ministerstvo obrany, ve výdajovém bloku „Zajištění obrany ČR silami AČR“ a ve výdajovém okruhu „Zajistit činnost a rozvoj bojových sil a sil bojové podpory a bojového zabezpečení" o částku 1, 185 miliardy Kč.

Cílem tohoto PN je, aby finanční prostředky, o které budou sníženy plánované výdaje z jednotlivých výdajových okruhů, byly použity pro zvýšení plánovaných výdajů, které mají za cíl udržení a rozvoj schopností pozemních sil Armády České republiky.
V této souvislosti uvádím, že ačkoliv národní dokumenty obrany státu - obranná doktrína a Koncepce výstavby armády připouští narůst významu naplňování čl. 3 Washingtonské smlouvy a z toho vyplývající závazek mít připravenou armádu schopnou se rozvinout do válečné struktury s využitím mobilizace a bránit území státu vlastními silami a samostatně po dobu i několika měsíců pod národním velením, stejně tak jako potřebu přehodnocení tzv. odložené potřeby, tak navrhované změny v návrhu rozpočtu rezortu obrany na rok 2019 tuto skutečnost nezohledňují. Armáda by měla být budována především k tomuto účelu, rovnoměrným rozložením sil a prostředků všech druhů vojsk. 
Místo budování brigády těžkého typu a pořizování výzbroje a techniky k tomuto účelu se diskutuje o budování výsadkového pluku, který sám o sobě je předurčen k plnění jiných úkolů, má ve srovnání s mechanizovanými jednotkami menší bojovou sílu, je závislý na letecké přepravě, má-li plnit úkoly v těžko dostupném prostoru a na větší vzdálenosti, což v případě obrany území státu nepřipadá v úvahu. Navíc i vyžaduje jiný personál, výsadkáře, pro jejichž nábor do armády, z důvodu náročnějších požadavků na jejich zdravotní způsobilost a fyzickou zdatnost, jsou již možnosti vyčerpány stávajícími požadavky na doplnění výsadkového praporu 4. brigády rychlého nasazení a speciálních sil. Tomuto záměru neodpovídá ani současná a dále rozšiřovaná struktura a počty speciálních sil, vojenské policie a také budovaná základna vysokého vojenského školství na Universitě obrany v Brně, vzhledem k reálné potřebě málopočetného velitelského sboru. 
I nadále je přeceňována úloha vysílání vojenského personálu do zahraničních operací, které již samo o sobě zvyšuje nároky na vojenský rozpočet a přizpůsobování jednotek a zejména jejich vybavení potřebám těchto misí, tyto nároky na vojenský rozpočet jen dále umocňují, ačkoliv jejich efektivnost je diskutabilní, zejména v Afghánistánu.
Náprava těchto skutečností v rámci vládního návrhu rozpočtu 2019 v rozpočtové kapitole Ministerstva obrany, je tedy cílem tohoto PN a budu žádat poslance 5. prosince 2019 v rámci projednávání tohoto bodu o jeho podporu.


Ing. Radovan Vích

poslanec, místopředseda Výboru pro obranu PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama