Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2018 13:14:00

Státní sektor vysává pracovníky z trhu práce

Státní sektor vysává pracovníky z trhu práce

Komentář na facebookovém profilu k narůstajícímu počtu státních zaměstnanců

 Počet státních zaměstnanců narostl za posledních pět let o neuvěřitelných 36 tisíc osob, což vychází státní pokladnu na více než 20 miliard korun ročně navíc. Spolu s tím roste pro občany také byrokracie. To jsou výsledky pěti let vlády hnutí ANO, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL… A pro příští rok plánuje vláda další nárust o dalších 10 tisíc státních zaměstnanců, takže bude ve státní správě pracovat celkově neuvěřitelných 463 tisíc lidí. Zároveň mají lidé v soukromém sektoru nižší průměrný plat než ve státním sektoru. Tedy, lidé co platí ze svých daní státní zaměstnance, mají nižší platy než lidé, kteří jsou z těchto daní placeni. Takový systém dříve či později ekonomicky zkrachuje a je neudržitelný, jelikož již nyní patří Česká republika k zemím s nejvyšším zdaněním v Evropě.

Vláda se nyní snaží občany alespoň obalamutit tím, že chce zároveň s tímto nárustem zrušit neobsazených 1300 tabulkových míst, která již svým obsahem nejsou potřeba. V celkovém objemu však počet úředníků rapidně naroste. Za hnutí SPD říkám, že jsme rádi, že mají lidé práci a prosazujeme zvyšování platů, ovšem vše musí být zároveň ekonomicky udržitelné, což bohužel tato vládní strategie není a hrozí velké problémy.

Podívejme se na to blíže. V roce 2014, tedy na začátku vlády Andreje Babiše, si stát vystačil jen se 416 tisíci zaměstnanci, takže za pouhých šest let dochází k nárustu státních zaměstnanců o 50 tisíc osob.

Dalším problémem je, že státní sektor kvůli přebujelé narůstající byrokracii vysává pracovníky z trhu práce, takže soukromí zaměstnavatelé nemůžou najít zaměstnance a potýkají se s problémy. Je to výsledek zcela populistické a ekonomicky nereálné politiky vlády. Cílem dobré vlády musí být opak – snižování byrokracie a efektivní stát, který slouží občanům. To je cíl SPD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama