PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2018 13:14:00

Zákony platí i pro Andreje Babiše a Miroslava Tomana

Zákony platí i pro Andreje Babiše a Miroslava Tomana

Evropské zákony musí dodržovat nejenom běžný občan, ale i premiér Andrej Babiš a ministr zemědělství Miroslav Toman.

 Jelikož české úřady doteď ignorovaly porušování evropských a českých předpisů ke střetu zájmů, případem se tak mimořádně ve středu večer bude zabývat Evropský parlament, na což bude navazovat jednání o rezoluci k této věci.

Bohužel v České republice kromě porušování předpisů ve věci střetu zájmů dochází i k politizaci státní správy skrze čerstvou novelu zákona o státní službě, na což Evropská komise reagovala ostrou kritikou. Lze se domnívat, že kontroverzních rozhodnutí českých úřadu může přibývat. Tomu nasvědčuje i například reakce Ministerstva spravedlnosti ČR pod vládou ANO, které mylně argumentuje českým zákonem o střetu zájmů, i když problém je na evropské úrovni a dodržování finančního nařízení EU ve věci střetu zájmů a čerpání dotací je pro členské státy povinné.

Právě proto jsme již v srpnu zahájili komunikaci s evropskými komisaři o problematickém čerpání dotací v souvislosti s vrcholnými politiky ČR. Cíl je totiž jediný – ušetřit veřejné prostředky a prosadit spravedlivou dotační politiku bez zneužívání střetu zájmů a bez znevýhodňování malých a středních podniků.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama