Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2018 18:33:00

Byl bych rád, abychom zůstali suverénní Českou republikou

Byl bych rád, abychom zůstali suverénní Českou republikou

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 18. prosince 2018 ke Globálnímu paktu OSN

 Tak já myslím, že se to teď posunulo díky vyjádření pana ministra zahraničí Petříčka, protože se postupně skutečně zodpovídají dotazy, které jsem tady dal.

Skutečně je pravdou, že vláda - abychom to shrnuli - podpořila včera Globální pakt o uprchlících na Valném shromáždění OSN. Ano, pan ministr to potvrdil.

Skutečně je pravdou, že zároveň pan předseda vlády Andrej Babiš včera neříkal pravdu na serveru novinky.cz, kde říkal, že je proti tomu, aby Česká republika podpořila Globální pakt o uprchlících. Tam říkal, že je proti tomu. Takže to je druhý fakt, který jsme zjistili už touto debatou. Takže pan premiér Andrej Babiš lhal v rozhovoru na novinkách.cz, protože vláda reálně podpořila Globální pakt o uprchlících. Což je samozřejmě úplně skandální, musím říct. A přímo, znovu opakuji, poškozujete zájmy České republiky a české národní zájmy v otázce migrace, protože jsem přesvědčen, že většina občanů České republiky si to prostě nepřeje. A je potřeba, aby to všichni slyšeli.

Dále tady pan ministr zahraničí říkal, že prý se nic neděje, protože ten pakt o uprchlících, pro který vláda včera hlasovala resp. byla pro jeho přijetí resp. ho podpořila, je nezávazný. Tak ale potom nechápu, proč se nezávazný pakt přijímá? Proč ho vláda podporuje? Protože jestli jsme pro suverenitu České republiky a myslíme si - a my si to myslíme a chceme to zachovat, byť ta suverenita už je hodně oklešťována, my to chceme vrátit, tak jestli jsme suverénní Česká republika, tak přece nepotřebujeme takové pakty, my si přece upravíme legislativu podle svého a podle své potřeby. Takže krátce řečeno, když shrnu číslo tři, co jsem se tady dozvěděl, je, že pan ministr zahraničí Petříček, který už mezitím odešel, už asi nemá zájem být v Poslanecké sněmovně na toto téma, což taky svědčí o jeho chování, nám v podstatě řekl, že protože je to nezávazné, tak pro to hlasovali. Tak to je tedy otřesná záležitost.

Dále nám pan ministr Petříček tady řekl, že vlastně maďarský ministr zahraničí lže. A já tedy panu ministru Petříčkovi, který má tu historii, co má, už to nebudu opakovat, proimigrantskou, sluníčkářskou, multikulturní má názory, tak já mu prostě nevěřím. Je tristní to říct, ale já nevěřím českému ministru zahraničí. Radši věřím tomu maďarskému. A já zopakuji, že maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó - které pak nepodpořilo - řekl, že - cituji - kompakt otevírá zadní dvířka pro ty, které nemohou přijít dveřmi hlavními. Konkrétně zahrnuje - cituji - mechanismy pro účinnější, předvídatelnější a spravedlivější mezinárodní reakci na situaci vyznačující se velkým množstvím uprchlíků. Dále - cituji - nabízí mezinárodní rozšiřování podpory a nebo aktivace opatření pro spravedlivější a předvídatelnější sdílení zátěže a odpovědnosti. Kompakt bude umožňovat i rozšířený přístup k přesídlení a dalším řešením v třetích zemích. Tento pakt navíc staví návratnou politiku pouze na bázi dobrovolných repatriací, a to i pro země původu uprchlíků. A v neposlední řadě tento kompakt má ambici usilovat o to, aby reakce na pohyby uprchlíků po celou dobu zohledňovaly otázky genderu, věku a různorodosti. - Takže pan ministr Petříček, čtvrtý bod, který jsem se dozvěděl po jeho vystoupení, řekl, že maďarský ministr zahraničí lže a že on má pravdu, protože říká, že nic takového tam není. A my mu tady citujeme. Tak tomu tedy nerozumím. Ale pan ministr odešel. Teď nevím, jestli je to nějaká provokace nebo jestli tady záměrně nemá být, protože já to beru vysloveně za provokaci, když celá Sněmovna tady diskutuje a pan ministr Petříček si prostě odejde ze sálu, aby nás tady nemusel poslouchat nebo aby nemusel reagovat.

Já tomu vůbec nerozumím. Co to má znamenat? To je normálně opovržení touhle závažností situace. Já vyzývám pana Petříčka, aby se prostě vrátil a osvětlil věci, o kterých tady hovoříme. Ať tedy řekne, jestli lže. Ať nám tady řekne, že maďarský ministr zahraničí nemá pravdu. To je potřeba si říct. A k tomu nezávaznému. To už jsme tady slyšeli i u Globálního paktu o migraci. Tomu se říká salámová metoda. V podstatě se vždycky řekne, že je něco nezávazného, vy to přijmete a vždycky se tím osekávají pravomoci České republiky. Dostaneme se postupně do područí různých legislativních, řekl bych, nástrojů, a pak se z toho pochopitelně nemůžeme vyhrabat, protože ty různé politické neziskovky a další aktivisté se začnou odkazovat na různé úmluvy. Tohleto už známe, tyhle metody jsou jasné. Ale já bych byl rád, abychom zůstali suverénní Českou republikou a tady si stanovovali zákony a legislativu na základě výsledků demokratických voleb v České republice, jak tady u nás lidé rozdají politické karty, nikoliv někde v New Yorku, nebo někde v Marrákeši a nebo někde v Istanbulu, tím mám na mysli Istanbulskou úmluvu.

Takže žádám pana ministra Petříčka, aby na tyto dotazy odpověděl, aby se sem vrátil. Nevím, kam šel. Kdyby to bylo na WC, tak už je tam nějak dlouho. (Veselost v sále.) Nezlobte se na mě, opravdu mi připadá, že je to záměr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama