RNDr. Luděk Niedermayer

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2018 17:29:00

Čau lidi, víte, jak to je s tou reverse charge?

Čau lidi, víte, jak to je s tou reverse charge?

Komentář na facebookovém profilu k Babišovu reverse charge

 Pan premiér se ve svém nedělním „čau lidi“ na začátku chlubí tím, jak vymyslel reverse charge a prosadil jej v Evropské unii, a naznačuje, že to je hlavní zpráva dne, nikoliv rezoluce k jeho konfliktu zájmů.

Což je třeba uvést na pravou míru, nebo chcete-li, zamezit nedorozuměním. To, že se pan Andrej Babiš opakovaně staví do role vrchního bojovníka proti daňovým podvodům (i když je zároveň trestně stíhán pro dotační podvod a on či jeho firmy čelí podezřením na daňové delikty), už je takový evergreen, ale i tak mrzí, když tato mystifikace přejde do lži.

Pan premiér samozřejmě žádný reverse charge nevymyslel, tento systém zde byl už dávno předtím, než se vůbec pan Babiš stal politikem. Jen v České republice byla jeho tuzemská obdoba schválena již v roce 2011, nemluvě o tom, že v Evropské unii byl režim reverse charge, jako možnost pro potírání některých podvodů, zaveden mnohem dříve. Ani jeho prosazení není žádným velkým vítězstvím pro Českou republiku, nemluvě o slibech o jeho brzkém zavedení. Abychom mohli tzv. generální reverse charge v České republice zavést, museli bychom Evropskou unii přesvědčit, že naše dosavadní opatření proti daňovým únikům v boji proti karuselovým podvodům nefungují. Pan Babiš i ministerstvo financí (hlavně ústy paní ministryně Schillerové) se už léta chlubí tím, jak je například kontrolní hlášení efektivní a jak již vymýtilo karuselové podvody v České republice. To ovšem těmto podmínkám odporuje (a to je pouze jedna z nich). Vypadá to tedy, že buď se pan Babiš chystá presentovat nepravdu o svých opatřeních nyní, a nebo lhal, když dříve říkal, že jeho opatření jsou úspěšná. Nepřesností vychází z úst pana premiéra povícero a ohledně vhodnosti či nevhodnosti tohoto systému bychom mohli dlouze polemizovat. Je totiž přinejmenším sporné, zda takováto dočasná změna, nesoucí spolu jak náklad pro poplatníky, tak i riziko rozšíření jiného typu podvodů, dává v podmínkách naší země smysl.

Co však vedlo k onomu „úspěchu“ v podobě prosazení návrhu na generální reverse charge? Česká republika blokovala jiné opatření čistě technického rázu, na kterém se shodly všechny členské státy (včetně ČR), a vydírala tak de facto ostatní státy. Šlo o opatření, díky kterému mohly být elektronické knihy zdaňovány stejným způsobem jako knihy tištěné. Detailní změna, kterou chtěly všechny státy prosadit, nicméně jelikož na takové shodě musí panovat jednotný názor, pan premiér (a jeho nástupkyně na MF) využili situace a tuto změnu blokovali, dokud mu ostatní státy nepřislíbily, že výměnou podpoří návrh na generální reverse charge. Takové chování však Českou republiku v očích svých unijních partnerů diskredituje a může naopak naši pozici v Evropě poškodit. Třeba tím, že nám někdo v budoucnu tuto „techniku“ vrátí v momentu, kdy my budeme chtít něco podstatného prosadit.

K završení „přesnosti“ informací od pana premiéra je třeba dodat, že rozšíření možnosti využití reverse charge nezískalo v EP moc velkou podporu, neb část poslanců byla proti (100) a další část se jich zdržela (222 poslanců). A protože šlo jen o konzultaci EP (neb daně jsou v kompetenci Rady), nebyl dokonce ani tento souhlas prakticky třeba, rozhodující byl „vyhrožováním docílený“ souhlas ministrů financí…

Takže, zatím „čau lidi“ a těším se, co se zase někdy na profilu pana Prchala alias Andreje Babiše dočtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama