Michal Šmarda

  • SOCDEM
  • Nové Město na Moravě
  • starosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.01.2019 19:37:00

Za uplynulých třicet let svobody na sebe můžeme být hrdí

Za uplynulých třicet let svobody na sebe můžeme být hrdí

Novoroční přání starosty Nového Města Michala Šmardy

Rok 2018 byl v Novém Městě rokem mohutných investic do našich škol. Postavili jsme novou ZUŠku, v obou základkách jsme zahájili výstavbu odborných učeben a výtahů. Poté, co jsme předloni postavili Komunitní dům pro seniory, v tom vidím symbolicky podanou ruku mezi nejstarší a nejmladší generací Novoměšťáků. Ruku podanou k mezigenerační solidaritě, vzájemnému pochopení, naslouchání a spolupráci. V současné společnosti takových podaných rukou ubývá. Rostou bariéry mezi generacemi, národy nebo sociálními i kulturními skupinami obyvatel. Snad každý vidí, jak dnes mezi lidmi přibývá neochoty pochopit druhé, vcítit se do jejich problémů a překonat vzájemnou nevraživost. O to víc si vážím toho, že se nám v našem městě daří novodobé erozi společnosti čelit.

Začínající rok se ponese ve znamení plnění starých slibů. Nové Město dnes nemá ani korunu dluhů a má vcelku slušné úspory. Můžeme tak bez obav dokončit zmíněné stavby ve školách a pustit se konečně do Sportovní haly. Mluvíme o ní už padesát let. Na jaře začneme stavět a napřesrok v létě se jí dočkáme. Mezi staré sliby patří i rekonstrukce Tyršovky a mostu na Dukelské. I na tyto sliby letos dojde. Čeká nás i několik nových kulturních akcí. Na konci února to bude Masopustní rej a v květnu potěšíme milovníky tajemných novomětských zákoutí. Zvládnout musíme i velké sportovní akce a musíme kousnout do kyselého jablka obnovy zeleně v parku na Vratislavově náměstí. Nechceme přijít o neopakovatelnou atmosféru tvořenou nádhernými kaštany, vrhajícími příjemný stín do rozpálených letních dnů. Ale zároveň musíme přijmout fakt, že život má své neúprosné zákonitosti a umírání se nevyhne ani našim krásným a milovaným stromům. Postupná obnova parku je vlastně také výrazem sounáležitosti s příštími generacemi. Rok 2019 je rokem, kdy si připomeneme 30 let od okamžiku, kdy se naše země vydala na cestu ke svobodě a demokracii. Je to třicet let od chvíle, kdy jsme přestali být ruskou gubernií a převzali odpovědnost za budoucnost. Třicet let, kdy za naše průšvihy nemůže východní tyran a okupant. Kdy si vše zlé i dobré děláme my sami.

Zkazili jsme toho dost. A taky jsme toho neuvěřitelně hodně zlepšili, vybudovali, prožili a dokázali. Myslím si, že přes všechny chyby můžeme být na těch třicet let hrdí. A neměli bychom si nechat namluvit, že ne. Přeji vám, milí Novoměšťané, krásný a spokojený rok, hodně zdraví, štěstí a úspěchů. Přeji vám, abyste ve svých sousedech a blízkých našli oporu a přátele, se kterými se dobře žije.

Michal Šmarda, starosta

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama