JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2019 14:36:00

ČSSD nesmí naskakovat na lopatu hlavně hrobníkovi

ČSSD nesmí naskakovat na lopatu hlavně hrobníkovi

Komentář na facebookovém profilu k vyjádření ministra zahraničních věcí a možného kandidáta na místopředsedu ČSSD Tomáše Petříčka

Přečetl jsem si dnešní vyjádření ministra zahraničních věcí a možného kandidáta na místopředsedu ČSSD Tomáše Petříčka, kterak chce liberální ČSSD západního střihu a s kým ji chce budovat. Respektuji jeho názor, proti gustu žádný dišputát. Připomínám zároveň panu ministrovi, že “historia magistra vitae est”, tedy historie je učitelkou života či matkou moudrosti. Platí to jistě i o historii nedávné.

Liberální ČSSD západního střihu jsme tady při všem respektu měli mezi roky 2014 a 2017. Výsledek známe - z lídra české politické scény s 20 % volební podporou jsme šestou nejmenší (naštěstí ještě stále parlamentní) stranou na chvostu a motáme se na hraně volitelnosti kamkoliv do zastupitelských sborů-tedy kolem 5 %. Přímo v Praze jako výkladní skříni liberální ČSSD (viz pražské stanovisko k přímé volbě prezidenta ČR v roce 2018) voliči ČSSD “ocenili” závratnými 2,87 % a poslali socdem liberály v Praze mimo zastupitelské lavice. Jsem si jist, že toto nemá být cesta pro celou ČSSD v roce 2019 a letech následujících.

I já se hlásím k našemu členství v NATO (včetně účasti na zahraničních misích v boji proti světovému terorismu) i našemu členství v EU - ovšem k vnitřnímu fungování EU (např. neustálé mentorování a vyhrožování Visegradu) mám zvláště v poslední době vážné výhrady. Jsem pro setrvání v EU - tento projekt v Evropě nemá alternativu, ale po letošních volbách do EP musí dojít k hluboké vnitřní reflexi a reformě fungování společného evropského projektu.

ČSSD má historickou paměť a určitě nebude nikdy používat argumentaci politiků SPD pana Okamury např. zpochybňující či relativizující romský holocaust a podobně. Stejně tak ČSSD jistě nepřistoupí na přepisování dějin 20. století, jak jsme tomu svědky např.na Ukrajině přijetím zákona o veteránech, včetně Banderovců (sám ministr Petříček naštěstí relativizoval takový pokus vlastního ministerstva zahraničních věcí tím, že avizoval diskusi o tomto zákoně a s tím spojených konotacích při plánované návštěvě Ukrajiny).

Ovšem ČSSD se nesmí stát eurohujerskou stranou, která by se vzdala obhajoby vlastních národních zájmů, která by uvnitř EU společně s Visegradem např. nebojovala proti hloupým nápadům typu povinných kvót na přijímání nelegálních migrantů.

Hodnoty jako bezpečnost ČR a našich občanů, důsledné prosazování našich národních zájmů v EU, posilování prvků přímé demokracie včetně legitimní diskuse o referendu, přímé volbě hejtmanů či starostů, permanentní snaha o prosazování prvků solidarity v daňovém systému (progresivní zdanění fyzických i právnických osob, sektorová daň), zachování bezplatného veřejného zdravotnictví, školství, podpora růstu penzí, skutečné řešení problému chudoby v ČR - např. tvrdá regulace lichvy a obludného systému exekucí, to jsou jen některé klíčové body, které by ČSSD měla prosazovat a realizovat ve své politice, pokud nechce skončit. Nikoliv na střídačce, ale na hřbitově...

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama