Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2019 16:42:14

Vích (SPD) Kauza Huawei – jde o byznys v rámci mocných soupeřů.

Vích (SPD) Kauza Huawei – jde o byznys v rámci mocných soupeřů.

Nedávná kauza okolo prohlášení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) a Bezpečnostní a informační služby (BIS) je velmi podivná a aktuálně poškozuje ekonomické zájmy ČR.

Shrňme si to chronologicky.  NÚKIB vydal veřejné varování před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE, že mohou představovat bezpečnostní riziko. Podobně se vyjádřila i BIS. Nic konkrétního. NÚKIB toto udělal bez předchozí informace premiérovi, který měl tuto záležitost nejdříve projednat v rámci Bezpečnostní rady státu (BRS). Skutečností je fakt, že NÚKIB neměl tak unáhleně své poznatky veřejně konkretizovat na firmy Huawei a ZTE.

Premiér Babiš (ANO) bryskně prohlásil, že telefony Huawei úředníci Úřadu vlády přestanou používat. Pak okolo toho byly nějaké diskuse na vládě, NÚKIB své stanovisko upřesňoval, že se to vlastně nemusí týkat běžných uživatelů (když ne jich tak neběžných uživatelů? Tedy zjevně systémových řešení, které, jak hned zjistili novináři, používají prakticky všichni mobilní operátoři působící v ČR).

Následně se do věci zapojila přímo Čína, její velvyslanec se den před Štědrým dnem sešel s premiérem Babišem v Průhonicích a na schůzce něco padlo, každá strana to ale popisuje jinak. Ke smůle pana premiéra Babiše to hned Číňané napsali na Facebook a web své ambasády, tedy své vidění toho, jak schůzka dopadla. A to je problém. Babiš tvrdil, že je to lež, Číňané na to nic, text tam visel dál. Tento týden tedy vláda vyslala do ringu dalšího borce, aby jim to vysvětlil. Tentokrát ministra zahraničních věcí Petříčka (ČSSD) a Senát pana předsedu Kuberu, vlastně druhého nejvyššího ústavního činitele ČR, a zase nic, text je tam stále – na Facebooku i na webu. Je to trapas.

Na druhou stranu to jasně ukazuje postupné přitvrzování chování Číny. Odvolali milou velvyslankyni a poslali k nám drsnějšího diplomata. Souvisí to podle mě s tím, co se aktuálně děje po celém světě, Tedy ekonomický a kybernetický souboj USA a Číny už začíná být vidět i pro běžného pozorovatele.

Hra není malého rozsahu. Děje se to, že v různých zemích jsou prováděna opatření proti zaměstnancům a hlavně manažerům čínské společnosti Huawei. Začalo to, tedy aspoň mediálně, nevíme, jestli nebyly už předchozí méně významné pokusy, zatčením druhé prakticky nejvýše postavené osoby v Huawei Technologies, paní Meng Wan Čouv Kanadě. Tato dáma je finanční ředitelkou a zároveň dcerou zakladatele Huawei Technologies, tedy Kanaďané na to šli opravdu zhurta. A důvod zadržení by byl trochu úsměvný, kdyby to nebylo tak vážné. Jedná se totiž o vynucování práva USA na území jiných států. USA vydalo mezinárodní zatykač, ale důvodem je porušení práva USA paní, která podle dostupných informací do USA nejezdí a nepodniká tam a ani jí řízené společnosti to nedělají. Našlo se ale propojení, prý Američanům zatajené, mezi Huawei a firmou, která prý porušuje protiíránské sankce (tedy americké sankce). Důvod silně připomíná kauzu Wiki Leaks a Juliana Assange, který se před mocí USA už několik let ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně za stále se zhoršujících podmínek.

Číňané zkusili vyjednávat s Kanaďany, ale pak přistoupili k recipročním omezením a pozavírali pár Kanaďanů v Číně. Takový krok od nich podle mě nikdo nečekal, nicméně to částečně zafungovalo, a paní Meng je vyšetřována na svobodě, z Kanady však stále odjet nemůže.

Mezitím bylo zřejmě třeba další tahy proti Huawei odehrát na evropské šachovnici, pro lepší marketingový styl. Tedy se věc přesunula do České republiky a aktuálně ještě i do Polska (zatčení šéfa Čínské pobočky Huawei a současně jednoho polského zaměstnance polského mobilního operátora). Vzhledem k mému postavení ve Výboru pro bezpečnost nemohu o argumentech NÚKIB jít do větších detailů. Nicméně, Poslanecká sněmovna je institucí, které se zpovídá ze své činnosti i NÚKIB. Kdyby člověk nesledoval celosvětové dění a ztratil se v detailu, pak by celá věc byla jistě přesvědčivá. Takhle ale není. Je dobře, že NÚKIB upozorňuje na bezpečnostní rizika technologií cizích států používaných a nově zaváděných na území České republiky. Je to v podstatě jeho povinností. Pevně však doufám, že stejnou pozornost věnuje všem cizím technologiím a přistupuje k tomu nediskriminačně. Bylo by dobré podívat se na případná zadní vrátka u více zahraničních technologií. Například kam se zálohují data ukládaná na telefony, kdo k těm datům má přístup apod. Je potřeba provézt bezpečnostní audity u všech subjektů kritické infrastruktury (ministerstva a sídla Ústředních orgánů státní správy, elektrárny, nemocnice, vodárny atp.) s cílem zjistit jestli jimi používané hardwarové a softwarové technologie jsou z tohoto pohledu v pořádku včetně mobilních zařízení, pokud je jejich zaměstnanci používají.

Bohužel je teď totiž internet plný jistě oprávněných obav, že aktuální tažení proti Huawei je součástí obchodních válek USA a Číny, zejména co se týče zavádění 5G sítí. Tedy vazby na dlouhodobě výnosný byznys, zásadní pro kosmický výzkum, zpravodajské služby, armádu atd., které mají nahradit dnešní mobilní sítě tzv. 4 generace.

U zavádění 5G sítí by mě mimo jiné zajímalo, jak byla ověřena možná zdravotní rizika pro obyvatele, kteří budou případnému záření potřebnému pro 5G sítě vystaveni. Jestli to vůbec někdo seriózně zkoumal. Nepotřebujeme u nás v České republice nárůst různých typů nemocí souvisejících například s nebezpečným vyzařováním. Už ohledně vlivů počítačů, záření vydávaného mobilními telefony, WiFi sítěmi, hlavně vysílači zajišťujícími jejich fungování, byly vytvořeny různé studie, které jejich neblahý vliv potvrzují. Zatím jsem však nezaznamenal ani nejmenší pokus ze strany státu toto nějak systematicky řešit. Ti, kdo na to upozorňují, jsou maximálně mediálně zesměšňováni. Zatím dostávali vždy přednost podnikatelé v souladu s teorií liberálního trhu.

Nejsem proti zavádění moderních technologií, ale je třeba si klást otázky, co to konkrétně způsobí ve všech sférách. Tedy aktuálně hlavně z bezpečnostního hlediska a zdravotního hlediska. V nedávné době bylo a stále je velkým tématem prosazovaným mnoha neziskovými organizacemi vliv člověka na životní prostředí, na planetu Zemi (teorie globálního oteplování způsobeného člověkem apod.). Daleko důležitější by ale mělo být téma vlivu nových technologií na člověka. Na jeho zdraví, na jeho bezpečí, na jeho svobodu. Tedy aby mohl žít tak bezpečně, jak je to možné, aby pohodlí jednoho nezpůsobilo zdravotní újmu jinému. Aby nebyl zbytečně „špehován“ Big Brotherem ze všech stran. Tvrdí se, že je to pro zmenšení kriminality, ale je tomu vždy tak? Je jasné, že ti, kdo mají technologické a technické možnosti podpořené dostatkem financí pro ně najdou i využití. Hraje se tedy vlastně jen o to, která mocnost bude občany sledovat - jestli více USA nebo Čína, případně i někdo jiný.

Snahou NÚKIB by mělo být, aby to nedělal na našem území pokud možno ani jeden z nich. Takovou snahu tam ale zatím nevidím. A pokud toto nebude dostatečně objasněno, nezbývá než s výroky prezidenta Miloše Zemana souhlasit. Tedy že BIS a NÚKIB svými výroky ohrozili ekonomické zájmy České republiky. Pokud se však prokáže že se jedná o jasné bezpečnostní riziko ze strany zmiňovaných poznatků jmenovaných společností založené na reálném základě, potom je jasné, že musíme dát přednost národní bezpečnosti před byznysem. Tak tomu zatím ale není.

Ing. Radovan Vích

poslanec,

místopředseda Výboru pro obranu a člen Bezpečnostního výboru PS PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama