ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2011 12:32:00

Informace europoslance Březiny jsou tendenčně zkreslené

Informace europoslance Březiny jsou tendenčně zkreslené

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR by rádo uvedlo na pravou míru informace, které médiím poskytl europoslanec Jan Březina. Jeho poněkud tendenčně zabarvený text se totiž již bohužel stal podkladem pro některé články.

Problematiku čerpání nelze stavět do této zjednodušující roviny. Předně je třeba říci, že téměř všechny členské státy jsou v současné době pod stejným tlakem Evropské komise v oblasti čerpání. Sama EK pak nepovažuje výslovně Česko za nejrizikovější. Z hlediska systému čerpání jsou to zejména Itálie a Španělsko. EK uplatňuje od začátku roku 2011 velmi razantní přístup, pokud jde o přerušování plateb a zasílání tzv. varovných dopisů - a to už v případě podezření - napříč EU. V této fázi je proto ještě předčasné konstatovat "těžké vady nebo ochromení" některých programů, neboť jednání mezi ČR a EK nejsou uzavřená. Česká strana také již dávno provádí autorem článku poptávané "koordinované záchranné práce". Nazývá je však méně dramaticky, a o to technicky správněji, zesíleným řízením rizik. ČR je velmi aktivní při komunikaci s EK. Spíše narážíme na chybějící lhůty, které by garantovaly, že v určitém čase ČR obdrží od EK reakci na poskytnuté podklady.

Pokud jde o přípravu nového programového období, článek ukazuje pisatelovu neznalost prostředí českých institucí a současného stavu této politiky v ČR. MMR ČR jako gestor přípravy na národní úrovni vede již více než rok diskusi a jednání s partnery z resortní, regionální a místní úrovně apod. podle stanoveného harmonogramu. I proto získala na evropské úrovni v tomto ohledu značný náskok a například ve skupině New Member States je na absolutní špičce. Již samotné vydání návrhů nové evropské legislativy bylo doprovázeno na národní úrovni rozsáhlou odbornou diskusí i za účasti EK, která sama ocenila vysokou míru připravenosti a odbornost českých zástupců.

Článek je proto jen výkřikem do tmy a vůbec neodráží skutečnosti a realitu, o které jsou média a veřejnost velmi intenzivně informováni. Stačí sledovat třeba web www.mmr.cz.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama