Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2019 4:33:00

Dezinformacím jsou vystaveny všechny členské státy

Dezinformacím jsou vystaveny všechny členské státy

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se v pondělí 21. ledna 2019 zúčastnil zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) v Bruselu.

 Hlavními tématy jednání byla obrana proti dezinformacím, rozšíření sankcí v souvislosti s útokem v Salisbury a v Sýrii, příprava zasedání ministrů EU a Ligy arabských států a ministeriády EU-ASEAN.

Rada projednávala akční plán proti dezinformacím, který Evropská komise představila na konci loňského roku. „Jde o velmi vážné téma. Dezinformacím jsou vystaveny všechny členské státy. Proto jsem velmi rád, že jsme dnes rozhodli o realizaci Akčního pláni EU pro boj s dezinformace,“ uvedl ministr Petříček. Akční plán obsahuje mimo jiné podporu nezávislých médií v sousedních zemích EU, což patří mezi české priority. „Čeká nás brexit a čekají nás evropské volby. To budou události, kde budeme čelit dezinformačním kampaním a na to musíme být připraveni,“ dodal šéf české diplomacie.

Ministři členských států EU také rozhodli o uvalení sankcí v rámci nového režimu namířeného proti používání a šíření chemických zbraní.„Použití chemických zbraní je absolutně nepřijatelné, a to nejen v Evropě. Dnes jsme poprvé použili nový sankční režim EU proti používání a šíření chemických zbraní. Na sankční seznam EU byli zařazeni pachatelé chemických útoků v anglickém Salisbury a v Sýrii,“ řekl po jednání ministr Petříček.

Rada se dále věnovala přípravě ministeriády a historicky prvního summitu EU a Ligy arabských národů, který se uskuteční 24. a 25. února v egyptském Šarm aš-Šajch. Ministři se v té souvislosti shodli na hlavních tématech summitu, kterými by měla být migrace, terorismus, ekonomický růst, zaměstnanost mladých, vzdělávání, klima energetika či lidská práva.

Členové Rady včera projednávali také přípravu jednání ministrů zahraniční EU s ministry zahraniční Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Toto jednání se uskuteční v návaznosti na FAC a evropští ministři budou s asijskými protějšky diskutovat o bezpečnostní spolupráci, volném obchodu, udržitelném rozvoji a posílení obchodní a dopravní konektivity obou regionů.

Během své dvoudenní návštěvy Bruselu se ministr Petříček zúčastní také zasedání šéfů diplomacie členských států EU a Africké unie k tématu bezpečnosti Afriky a jejího hospodářského rozvoje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama