Ing. Jan Volný

  • ANO 2011
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2019 12:09:00

Zákon musí platit taky na kormorána

Zákon musí platit taky na kormorána

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2019 ke změně návrhu zákona o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy.

Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já bych vám chtěl představit návrh novely zákona, ke kterému se podepsali zástupci parlamentních stran obsažených v současné Sněmovně. Poslanecké sněmovně předkládám návrh zákona, kterým se mění zákon č. 115/200 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy.

Důvodem navrhované změny je snaha o změnu právní úpravy poskytování náhrad škod způsobených kormoránem velkým tak, aby zprůchodnila proplácení těchto náhrad ze strany státu. Od 10. května 2000 je v účinnosti zákon č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy, který byl pětkrát novelizován. Zde se projevuje nesoulad, kdy vydáním vyhlášky č. 393/212 Sb. (2012?), která změnila prováděcí vyhlášku k zákonu o ochraně přírody a krajiny č. 395/1920 Sb. (1995?), byl kormorán velký vyňat ze zvláště chráněných druhů. Došlo tak k situaci, že podzákonným předpisem byl změněn zákonodárcem vybraný předpis vyšší právní síly, který tento postup podle § 5 odst. 1 zákona č. 115/2000 Sb., předpokládá.

Jako řešení stávajícího nejasného stavu ohledně aplikace zákona č. 115/2000 Sb. nyní navrhujeme, aby se zákon vztahoval krom zvláště chráněných vybraných živočichů v zákoně uvedených dočasně výslovně též na kormorána velkého. V souvislosti s tím se pro tříletí období od 1. 1. 2018 do 31. 12. 2020 navrhuje procentický klíč pro úhradu škod takto: V prvních dvou letech bude náhrada 100 % plnění škod, ve třetím roce bude podíl klesat na 80 %. Prokazatelně způsobené škody se budou hradit za podmínek v rozsahu a způsobem, které jsou stanoveny zákonem č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými živočichy. Poškozený i orgány ochrany přírody budou postupovat podle uvedeného zákona.

Návrh vychází z předpokladu, že během tohoto přechodného tříletého období budou nastaveny procesy, které povedou k postupnému snižování predačního tlaku kormorána velkého na obsádky rybníků a rybí společenstva v rybářských revírech a budou tak odstraněny nejzávažnější problémy spojené s jeho přemnožením v důsledku dlouhodobé ochrany tohoto druhu ze strany Ministerstva životního prostředí.

Z důvodu časové a věcné naléhavosti současného stavu výrazně negativně dopadá na dotčené hospodářské subjekty, kterým kormorán velký způsobí každoročně rozsáhlé škody, a rovněž z důvodu, že se jedná pouze o technickou novelu, navrhujeme a žádáme Sněmovnu, aby tento návrh byl přijat Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky v souladu s § 90 odst. 2 zákona o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, již v prvním čtení.

Já ještě trochu k historii tohoto problému. Tato problematika se řešila už v roce 2017, kdy také podle § 90 tehdejší Sněmovna schválila toto přechodové tříleté období na stabilizaci tohoto predátora. A pouze z legislativních důvodů se zjistilo následně, že nelze tyto prostředky podle této novely vyplácet. Proto se přistoupilo k přípravě nové novelizace a nové novely, kterou jsme detailně připravili se všemi třemi dotčenými ministerstvy. Proto je v současné době garance, že tato norma je průchodná a bude možno našim rybářům ať užitkovým rybníkářům, tak spolkovým tyto škody proplácet.
Myslím si, že jsme pro to udělali všechno. Jako spolupředkladatelé jsou skutečně podepsáni členové všech klubů zasedajících ve Sněmovně. Proto znova prosím a žádám, abyste umožnili tuto novelu schválit podle § 90. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama