Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.01.2019 6:34:00

Ministr Petříček zahájil dvoudenní návštěvu Ukrajiny

Ministr Petříček zahájil dvoudenní návštěvu Ukrajiny

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček včera zahájil dvoudenní návštěvu Ukrajiny.

Během prvního dne své cesty jednal v Kyjevě s ministrem zahraničních věcí Ukrajiny Pavlem Klimkinem, místopředsedkyní vlády Klympuš-Cincadzeovou a dalšími ústavními činiteli. Ministr Petříček také uctil památku československých vojáků a setkal se se zástupci ukrajinských neziskových organizací a Krymských Tatarů.

Na úvod své návštěvy v Kyjevě uctil šéf české diplomacie památku československých vojáků, kteří padli během druhé světové války. Zavítal také k pamětní desce České družiny na Sofijském náměstí a poklonil se u památníku hladomoru na Michajlovském náměstí. Ministr Petříček následně jednal s ministrem zahraničních věcí Ukrajiny Pavlem Klimkinem. „Chápeme, v jak obtížné situaci se dnes Ukrajina nachází. Musí bojovat současně na dvou frontách – proti ruské agresi a ozbrojencům na východě, druhou frontou pak je boj za modernizaci země,“ uvedlšéf české diplomacie. „Ukrajina má naši plnou podporu v boji za svou územní jednotu a suverenitu. Budoucnost Ukrajiny je důležitá pro naši budoucnost, pro bezpečnost Evropy, “ zdůraznil ministr Petříček.

Ministři zahraničních věcí obou zemí se shodli na užitečnosti vytvoření česko-ukrajinského fóra, které by mělo sloužit pro diskusi o otázkách společného zájmu. „Česko-ukrajinské fórum by mohlo poskytnout dostatek prostoru pro diskusi především o naší společné budoucnosti, ale i minulosti,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ministr Petříček dále v Kyjevě jednal s místopředsedkyní vlády pro evropskou a euroatlantickou integraci Ivannou Klympuš-Cincadzeovou a s místopředsedkyní Nejvyšší rady Ukrajiny Irinou Heraščenkovou. „Ukrajina je součástí Evropy a rádi bychom ji viděli po našem boku ve společném evropském prostoru,“ přiblížil českou pozici ministr Petříček. „Pokud se Ukrajině podaří uskutečnit všechny reformy stanovené v Asociační dohodě, pomůže to přilákat řadu zahraničních investic včetně těch českých,“ doplnil šéf české diplomacie.

Během svých jednání ministr Petříček ujistil své hostitele, že Česká republika zůstává angažovaným partnerem Ukrajiny. „Naše vztahy s Ukrajinou jsou velmi blízké. V České republice žije více než 100 tisíc občanů Ukrajiny a 3 tisíce studují na našich vysokých školách. Ukrajinští občané pomáhají budovat naši ekonomiku,“ ocenil jejich přínos ministr Petříček. Česká vláda zavedla několik speciálních programů, které mají ulehčit získání pracovního víza v ČR. Česká republika poskytuje Ukrajině rozvojovou a humanitární pomoc. Celková suma pomoci poskytnuté od roku 2014 se blíží 8 milionům eur.

Důležitým tématem jednání v Kyjevě byla také otázka rozvoje ekonomických vztahů. „Jsem velmi rád, že roste náš vzájemný obchod. V roce 2017 přesáhl obchodní obrat České republiky s Ukrajinou úroveň 50 miliard korun,“ uvedl šéf české diplomacie. Trend růstu obchodní výměny s Ukrajinou pokračoval i v roce 2018. V období leden až listopad 2018 vzrostl o 16 % oproti stejnému období 2017 a český export vzrostl vzrost dokonce o 20 %.

Na závěr prvního dne návštěvy Ukrajiny se ministr Petříček setkal s představiteli ukrajinských neziskových organizací, se kterými hovořil o tamních reformách. Dalším bodem programu bylo jednání se zástupci Krymských Tatarů v čele se zmocněncem prezidenta pro záležitosti krymsko-tatarského národa Mustafou Džemilevem. Ministr Petříček s nimi diskutoval o neutěšené lidskoprávní situaci této menšiny na Ruskem anektovaném Krymu.

V úterý se ministr Petříček v doprovodu šéfů diplomacií Ukrajiny a Dánska přesune na východ Ukrajiny do strategického přístavu Mauriopol, aby se osobně přesvědčil o situaci na východě země, kde již pátým rokem probíhá ozbrojený konflikt. Zde bude mimo jiné jednat se zástupci místní administrativy a s vedením přístavu o blokádě Azovského moře, kterou v rozporu s mezinárodním právem praktikuje Rusko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama