JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2019 18:41:11

Prohlášení k rozhodnutí vlády uznat J. Guaidóia prezidentem Venezuely

 Prohlášení k rozhodnutí vlády uznat J. Guaidóia prezidentem Venezuely

Vláda České republiky na včerejším zasedání schválila návrh přednesený ministrem zahraničních věcí ČR T. Petříčkem, uznat J. Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely.

 Toto rozhodnutí je v příkrém rozporu s principy mezinárodního práva a Charty OSN. Jedná se o hrubé vměšování do vnitřních záležitostí nezávislé země, člena OSN a žel i zpochybnění ústavního pořádku Venezuely a jejího legitimně zvoleného presidenta N. Madura. 

 Rozhodnutí vlády je navíc v rozporu s jejím programovým prohlášením, kde uvádí, cituji: „ Nejvyšší prioritou je zachování míru a tedy i záruka dodržování mezinárodního práva, Charty OSN“ a mohl bych pokračovat. Česká vláda tak zahodila další možnost chovat se jako skutečně suverénní stát. Navíc, toto rozhodnutí se České republice může vrátit jako bumerang, protože pokusy o majdanizaci politické scény v České republice a zpochybňování legitimně zvoleného presidenta jsou na denním pořádku. Zde musím připomenout nejméně příklady Ukrajiny, Sýrie a Kosova a konce, ke kterým taková politika vede.  Navíc, tímto rozhodnutím, Česká republika přebírá spoluodpovědnost za další vývoj v této zemi, který ani zdaleka nemusí mít mírové vyústění. Zejména když výzvy Spojených států a jejich satelitů, na zorganizování nových presidentských a parlamentních voleb ve Venezuele, v podmínkách totální diplomatické, ekonomické, finanční a mediální blokády, včetně výhružky vojenským řešením jsou faktem. Pokud by tu byl i loutkový tzv. president, jsou takto vyhlášené volby naprosto nedůvěryhodné. 

To o co tady jde, je ovládnutí bohatých ropných zdrojů země, pod vlajkou tzv. demokracie, ochrany lidských práv, které tak dobře známe z jiných dnes již rozvrácených zemí, např. Libye. Co krok, to „perla“, i tak by se dalo hodnotit dosavadní působení T. Petříčka v čele resortu zahraničních věcí, žel, jasně v rozporu s národními zájmy naší země a s naprostou ignorancí jejich historických zkušeností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama