Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2019 14:27:10

Musíme vytvářet jednoduchý a přehledný právní řád

Musíme vytvářet jednoduchý a přehledný právní řád

Komentář na facebookovém profilu k reformě státu

Před několika dny jsme představili první principy reformy státu. Je to odpověď na jednu z největších výzev a současně řešení problému, na který si lidé oprávněně stěžují. Nepřehlednost, zmatenost a množství právních předpisů. Naše reforma stojí na třech základních principech.

Zaprvé musíme vytvářet jednoduchý a přehledný právní řád. Nebude možné, aby Poslaneckou sněmovnu opustil jakýkoliv zákon, který bude skrytě ukládat lidem další povinnosti.

Zadruhé stát musí lidem říci, jaké povinnosti už nyní mají. Zárodkem je tzv. PES (právní elektronický systém), který ve spolupráci s námi rozvíjí Hospodářská komora ČR pro živnostníky a podnikatele. Jsme připraveni ho rozšířit i pro další profese, pro starosty, ředitele škol a mnohé další.

Zatřetí chceme, aby stát každý rok popsal, jaké povinnosti kladené na občany škrtne, zruší, zjednoduší.

Jednoduché to je. Nebyrokratické taky. A nejsou k tomu potřeba další státní zaměstnanci. Ale bude to účinné? Bude to, jako když se musíte jednou týdně postavit na váhu a zapsat si výsledek. Nakonec vás to nejspíše přivede k dietě, ať chcete nebo ne.

Reforma státu – redukce povinností, velký právní úklid a každoroční závazek státu zjednodušit a omezit administrativní povinnosti právnických i fyzických osob – to by mohl být přínos současné politické generace. Mohli bychom tak přispět k návratu ČR mezi desítku nejvhodnějších zemí pro podnikání a dobrý život.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama