Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2019 10:43:00

Z obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany

Z obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany

Ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček se na své návštěvě Spojených států amerických setkal s ministrem zahraničních věcí Mikem Pompeem.

 Šéfové diplomacií se během jednání věnovali česko-americkým vztahům, kybernetické bezpečnosti, vzájemným obchodním vztahům či situaci v Afghánistánu a Sýrii.

Schůzka ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka s ministrem zahraničních věcí Spojených států amerických Mikem Pompeem odráží oživení vzájemných vztahů, protože poslední oficiální schůzka ministrů zahraničních věcí obou zemí proběhla před více než 6 lety.

„Na schůzce jsme ministrem Pompeem hovořili o výborné úrovni česko-amerických vztahů. Obě naše země čelí řadě zahraničně-politických a bezpečnostních výzev, kterým je třeba čelit společně na bilaterální úrovni i v rámci NATO. Naším cílem je navýšit výdaje obranného průmyslu společně s ostatními zeměmi v rámci NATO na úroveň 2% HDP,“ uvedl po jednání ministr Petříček. Ministři hovořili o společných oslavách 20. výročí vstupu ČR do NATO a zmínili i 30. výročí pádu komunismu ve střední Evropě. Ministr Petříček pozval svého amerického partnera do ČR, například na dny NATO v Ostravě.

Tématem jednání šéfů české a americké diplomacie byla spolupráce v oblasti kybernetické bezpečnosti v souvislosti s pevnou českou pozicí ohledně ochrany kritické infrastruktury státu a vzájemné ekonomické vztahy. „Vyjádřil jsem obavy z případných protekcionistických opatření americké administrativy. Ze vzájemného obchodu mezi Evropou a USA musí profitovat obě strany. Uvalování cel a dalších bariér není řešení. Například cla na dovoz aut a autosoučástek by nepříjemně dopadla na českou ekonomiku. Vzájemný obchod a investice mezi našimi zeměmi rostou – české firmy v USA mimochodem vytvořily již kolem 7000 pracovních míst, Američané patří k největším investorům v Česku. Vlády musí tento trend všemi silami podporovat,“ zdůraznil ministr Petříček.

Partneři diskutovali o aktivní roli ČR při hledání multilaterálního řešení problematiky raket středního doletu po vypovězení smlouvy INF.

Oba ministři probrali řadu společných témat souvisejících se situací v Afghánistánu a Sýrii.

„Připomněl jsem, že ČR dlouhodobě působí v Afghánistánu po boku Američanů a dalších spojenců a bohužel zde přinesla i oběti. Potřebujeme, aby spojenci měli v Afghánistánu jasný plán, abychom se vzájemně nepřekvapovali mediálními výroky o stahování vojáků,“ zmínil ministr Petříček. Mike Pompeo za české angažmá v Afghánistánu poděkoval a výkony našich vojáků velmi vysoce ohodnotil. Ministr Pompeo ujistil, že americké angažmá v Afghánistánu bude pokračovat a veškeré změny v jeho formě budou s ČR koordinovány. Současně poděkoval za české angažmá v Sýrii a českou podporu boji proti tzv. Islámskému státu.

Jednání ministra Petříčka s americkým protějškem završilo návštěvu šéfa české diplomacie v USA. Během tří dnů se ministr zahraničních věcí ČR setkal s poradcem pro národní bezpečnost USA Johnem Boltonem či ředitelem Americké agentury pro mezinárodní rozvoj Markem Greenem. Dále vystoupil na půdě think tanku CSIS (Center for Strategic and International Studies) a nadace NED (National Endowment for Democracy) k tématice lidských práv a setkal se s českými a americkými podnikateli, aby podpořil investice do ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama