Ing. Marta Nováková

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2019 4:34:00

Rozšiřujeme spolupráci s Evropskou investiční bankou

Rozšiřujeme spolupráci s Evropskou investiční bankou

Ministerstvo průmyslu a obchodu jako první zahájilo diskusi s viceprezidentem Evropské investiční banky Vazilem Hudákem.

 Ministerstvo průmyslu a obchodu jako první zahájilo diskusi s viceprezidentem Evropské investiční banky Vazilem Hudákem o tom, jak změnit ČMRZB na klasickou rozvojovou banku, která bude schopna pokrýt investiční potřeby státu a nabídnout nové formy financování prostřednictvím finančních nástrojů.

„Jednou z priorit ministerstva je zajištění navýšení strategických investic do české ekonomiky, maximalizovat podporu malých a středních podniků s důrazem na rozvoj technologií a plně podpořit komercionalizaci výstupů vědy a výzkumu,“ uvedla ministryně Marta Nováková. Jelikož se MPO podílí na výkonu akcionářských práv České republiky v Českomoravské záruční a rozvojové bance, a.s. má podle Novákové rovněž zájem o to, aby tato banka zabezpečovala v plném rozsahu činnosti národní rozvojové banky, aby rozšiřovala portfolio produktů pro zabezpečení veřejných investic, iniciovala širší zapojení soukromých finančních institucí a podílela se tak na hospodářském růstu a rozvoji co nejširšího podnikatelského spektra.

„Sdílení informací s EIB považujeme za záruku zahájení kvalitní spolupráce, jejímž cílem je vytvoření vysoce standardizovaného finančního modelu, efektivně využívajícího finančních prostředků jak z Evropské komise, tak i komerčních finančních institucí, a to s důrazem na nezadlužování veřejných rozpočtů,“ dodala Nováková.

Cílem spolupráce je rozšíření portfolia stávajících produktů Českomoravské záruční a rozvojové banky o investiční nástroje. Nové aktivity v rozpočtu EK posilující roli finančních nástrojů dávají České republice šanci významně zvýšit sumu veřejných investic s dopady do všech částí podnikatelského prostředí s pozitivním vlivem na zvýšený příjem státního rozpočtu, a to také díky významnému zapojení soukromých bank, investičních fondů, penzijních fondů a pojišťoven.

Spolupráce s EIB jako hlavní finanční institucí Evropské komise je zárukou standardizovaných finančních modelů, lepšího využití prostředků z rozpočtu Evropská komise, zapojení soukromého sektoru do veřejných investic a také vytváří prostor pro významnou podporu hospodářského růstu. A to s důrazem na nezadlužování veřejných rozpočtů.

Vůbec prvního workshopu uspořádaného na MPO se zúčastnili mimo jiné zástupci ministerstev financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství, zdravotnictví, dopravy a ministerstva práce a sociálních věcí. Cílem bylo projednání všech možností, které Evropská investiční banka (EIB) nabízí. Takto je využívána většinou států Evropské unie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama