JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2019 9:10:00

Sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj

Sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj

Má Jihomoravský kraj koupit od soukromého investora za více než 600 milionů korun (které fyzicky nemá a bude se muset zadlužit) podíl v Technologickém parku Brno?

 Jihomoravský kraj jsem vedl osm let. Podporovali jsme v té době vědu, výzkum a inovace i bez majetkové účasti v Technologickém parku Brno a přitom jsme dokázali být nejlepší mezi všemi regiony ČR, především díky štědré podpoře JIC a sofistikované strategii RIS (Regionální inovační strategie) a dalším koncepčním dokumentům a krokům. Jsem hluboce přesvědčen, že vlastnictví a rozvoj areálu TPB patří primárně soukromému byznysu, nikoliv krajské samosprávě.

Můžeme samozřejmě podporovat konkrétní priority ve vědě, výzkumu a inovacích, tedy "náplň" budov v areálu TPB. Nicméně zhruba 25 milionů euro, které si navíc kraj musí půjčit (!), jsou podle mne zbytečnou zátěží krajských financí a takových cca 625 milionů doporučuji využít raději na investice do lidí a do infrastruktury základních oblastí, spravovaných krajem - do krajských nemocnic, domovů pro seniory či krajských škol nebo krajských silnic a mostů.

Navíc za shora naznačenou sumu má kraj získat pouze spolupodíl (jaký je záměr nového vedení Brna s jeho podílem, zatím krajská samospráva oficiálně neví), do budov v areálu budou potřebné další investice, krajem koluje informace o vnitřním dluhu přes 900 milionů korun. V části areálu mají v budoucnu být byty - to je však sousto pro soukromé developery, nikoliv pro Jihomoravský kraj...

Sečteno a podtrženo, záměr nákupu podílu krajem nepodporuji a stejné stanovisko zastává i klub zastupitelů ČSSD v ZJMK. Nejde z naší strany o žádný "šprajc", projekt nebyl zařazen mezi priority krajské koalice v koaliční smlouvě po volbách do ZJMK v roce 2016.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama