prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2019 21:29:00

Novely zákonů o znalcích Senátem zřejmě neprojdou

Novely zákonů o znalcích Senátem zřejmě neprojdou

Nepodpořil je žádný výbor a ani já to neudělám.

Senát čeká ve čtvrtek 2. května 2019 hlasování o sadě novel zákonů, které upravují činnost znalců, znaleckých kanceláří a znaleckých ústavů.

„K navrhovaným změnám se zamítavě postavily všechny senátní výbory a je velmi nepravděpodobné, že by změny ve vztahu k práci znalců při čtvrtečním hlasování Senát schválil,“ říká senátor prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

V sadě legislativních úprav ve vztahu k práci znalců poslanci navrhují, aby se soudní znalci řídili od roku 2021 přísnějšími pravidly, která by zkvalitnila jejich práci. Ve vládní předloze zákona poslanci zachovali například až půlmilionovou sankci za pochybení znalců nebo možnost neuvádět výši smluvních odměn znalců v evidenci znaleckých posudků. Zároveň novela také umožňuje znalcům tyto odměny za svou práci zvýšit. Místo současných 100 až 350 korun se předpokládá hodinová sazba 500 až 700. „Souhlasím s tím, že stávající právní úprava z roku 1967 nevyhovuje. Přesto se shoduji s řadou výtek z výborů.  Osobně mě také například zaujaly pochybnosti jedné z našich nejlepších forenzních analytiček, která upozorňuje na to, že vkládat do zákona slovní hodnocení pravděpodobnosti je velmi nešťastné. I to je jeden z důvodů, proč tuto sadu změn nepodpořím,“ vysvětluje senátor Jaroslav Malý.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama