Mgr. Jan Farský

  • STAN
  • Semily
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2019 17:54:59

Konec pragocentrismu? Přesuňme 23 úřadů z Prahy do regionů

Konec pragocentrismu? Přesuňme 23 úřadů z Prahy do regionů

Hnutí STAN podalo návrhy novely zákonů, kterými navrhujeme přesun 23 centrálních úřadů do regionů. V regionech vznikne 4 838 nových pracovních míst, která výrazně a dlouhodobě posílí regiony. A tím zdaleka není jen 2,6 mld. Kč vyplácených na mzdách.

Tento krok zároveň uleví české metropoli.

Je to jednoduché řešení s dlouhodobými pozitivními důsledky pro celou společnost. Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. V počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí, ve mzdách, v kvalitě a dostupnosti služeb. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit. Přesun úřadů z centra do regionů je jedním z prvních kroků. Inspirací pro tento návrh jsou státy, které mají s přesuny úřadů letité dobré zkušenosti, například Estonsko, Norsko a Velká Británie.

Přemístěním úřadů do krajských měst udržíme v regionech ekonomicky aktivní obyvatele, zvýšíme rozmanitost trhu práce, snížíme vnitřní sociální, ekonomické i kulturní rozdíly až napětí v rámci ČR. Nebude také nutné stavět zcela novou vládní čtvrť s plánovanými náklady až 6 miliard korun, kterou předpokládá programové prohlášení vlády.

A vzhledem k tomu, že se jedná o centrální úřady, jejichž partnerem jsou primárně další úřady, ne přímo občané, státní správa se občanům nijak nevzdálí. Návrh jde ruku v ruce se zlepšením infrastruktury a digitalizací státní správy. Plánovaný přesun se týká 23 úřadů či jejich částí. Při výběru umístění úřadů hrálo důležitou roli, v čem má ten který region tradici, a také, s jakým zaměřením v těchto místech existují vysoké školy.

V Plzni návrh počítá s přesunem Státní správy hmotných rezerv, což by znamenalo až 250 kvalifikovaných pracovních míst a 96 869 443 Kč ročně do regionu na platech. Dále Český statistický úřad s 600 zaměstnanci, což by bylo 556 761 240 ročně do regionu na platech (data k roku 2016). Tyto peníze zvýší přirozeným způsobem kvalitu života v regionu. Pomohou regionálním kulturním institucím, školám, sportovištím, živnostníkům, řemeslníkům a všem firmám a občanům, kteří ve službách podnikají. V Plzni se také přímo nabízí i využití prázdných objektů, se kterými si město dlouhodobě neví rady, například činžovní dům v Resslově ulici, nebo bývalé sídlo Krajského výboru KSČ na Americké. Návrh není samozřejmě konečný a definitivní. Má především otevřít diskuzi.

„Je to jednoduché řešení s dlouhodobými pozitivními důsledky pro celou společnost. Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. V počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí, ve mzdách, v kvalitě a dostupnosti služeb. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit. Přesun úřadů z centra do regionů je jedním z prvních kroků,“ řekl navrhovatel Jan Farský (STAN).

Skutečností, se kterou je nutné počítat, je neochota úředníků k tomuto přesunu. Návrh je proto připraven s odloženou účinností 5 let, tudíž budou mít úřady i jejich zaměstnanci čas se na změnu sídla připravit. Ať už se jedná o motivaci stávajících zaměstnanců ke změně místa jejich pracovního poměru či příprava výběrových řízení k získání nových zaměstnanců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama