Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.05.2019 17:56:00

Ministr Petříček připomněl význam Čechů, žijících v zahraničí

Ministr Petříček připomněl význam Čechů, žijících v zahraničí

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se dne 7. května 2019 zúčastnil slavnostního aktu, který měl za cíl připomenout význam Čechů žijících v zahraničí.

 Akce proběhla za přítomnosti nejvyšších představitelů Ministerstva zahraničních věcí ČR, Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, zástupců zahraničních velvyslanectví akreditovaných v ČR a řady dalších hostů.

Slavnostní akt organizovaný MZV ČR společně se Senátem Parlamentu ČR připomíná nejen historický, ale především současný význam krajanů pro společnost. Čeští krajané, kteří se trvalé hlásí k českým kořenům, žijící dočasně nebo trvale v zahraničí, představují podle odhadů až pětinu současné české populace. Ministr Petříček zdůraznil nutnost vnímání proměn soudobé české komunity v zahraničí. „Mým přáním je, aby se tato dnešní akce stala symbolickým momentem zahájení celospolečenské reflexe o proměnách našich krajanů. Z ní bude vycházet nová koncepce krajanské podpory,“ uvedl ministr Petříček.

Pro slavnostní akt bylo vybráno symbolické místo - socha Panny Marie z Exilu pod Strahovským klášterem, která je svým příběhem symbolickou připomínkou osudů české emigrace. Socha z carrarského mramoru byla vytvořena na objednávku v Římě v roce 1954 v dílně italského sochaře Alessandra Monteleone z prostředků peněžních sbírek českých krajanů v USA a Kanadě. Poté byla převezena do USA a vztyčena na zahradě českého benediktýnského opatství Lisle u Chicaga, kde zůstala v exilu dalších 40 let.

Roku 1993 byla socha díky sbírkám českých krajanů převezena do svobodné vlasti a dne 7. května 1994 za přítomnosti kardinála Miloslava Vlka vztyčena na současném místě, na zahradě Strahovského kláštera. Její příběh je tak úzce svázán s historií českého exilu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama