Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2019 12:13:00

Lídři EU podpoří snížení rozdílů mezi členskými státy

Lídři EU podpoří snížení rozdílů mezi členskými státy

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 – Informace vlády ČR o výsledcích jednání neformálního zasedání hlav států a předsedů vlád EU, které se konalo dne 9. května 2019 v Sibiu

 Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři,

dne 9. května 2019 proběhl v rumunském Sibiu neformální summit hlav států a předsedů vlád členských států Evropské unie. Hlavním výstupem summitu je společná deklarace k budoucímu směřování EU. Hlavním cílem této politické deklarace bylo symbolicky potvrdit jednotu Unie a odhodlání pokračovat v evropské spolupráci.

Formou deseti závazků se lídři v deklaraci přihlásili k větší soudržnosti v době, kdy Evropu čekají velké výzvy. Zavázali se v tomto smyslu hledat společná řečení problémů a chránit a prosazovat principy demokracie a právního státu. Důležitou oblastí je dle deklarace obnovení důvěry občanů skrze efektivní vynaložení politického úsilí EU na oblasti, v nichž Evropské unie přináší přidanou hodnotu a respektování kompetencí členských států.

Lídři se zavázali také podporovat snížení rozdílů mezi jednotlivými členskými státy. Závěrem deklarace hovoří o posílení role Evropské unie jako globálního hráče, budování mezinárodního řádu postaveného na obecně uznávaných pravidlech a společně řešených takových výzev, jako je ochrana životního prostředí či klimatické změny.

Na jednání dále lídři diskutovali o příští strategické agendě, která vylíčí priority a cíle Evropské unie v příštích pěti letech. V návaznosti na summit v Sibiu probíhají tento týden v Bruselu intenzivní jednání o návrhu textu strategické agendy.

Vláda ČR je od počátku v debatě o budoucím směřování Evropské unie aktivní. Na základě inkluzivní debaty na národní úrovni vláda připravila komplexní pozici České republiky ke strategické agendě. Za klíčové priority pro budoucí činnost Evropské unie považujeme především dokončení vnitřního trhu, včetně rozvoje v digitální oblasti, posílení role Evropské unie na světové scéně, mj. prostřednictvím ambiciózní obchodní politiky a racionální klimatické politiky, která bude v souladu s konkurenceschopností našeho průmyslu.

Zadruhé, zajištění bezpečnosti v Evropě včetně ochrany vnějších hranic, efektivní spolupráce se třetími státy, zamezování migrace nebo spolupráce v kybernetické bezpečnosti. A v neposlední řadě náš požadavek je na obnovení institucionální rovnováhy. Potřebujeme, aby především Evropská komise jednala jako nestranné a apolitické těleso, které bude pomáhat hledání kompromisů mezi zájmy jednotlivých členských států.

To jsou klíčové priority vlády ČR pro budoucnost EU, které prosazujeme i do textu strategické agendy. Její výsledný text by měla přijmout červnová Evropská rada, o níž budeme dále hovořit v dalším bodu jednání.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama