PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • Piráti
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,81. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2019 16:18:49

Je možná velká koalice pro volby do Sněmovny?

Je možná velká koalice pro volby do Sněmovny?

Nevím, kde se vzala myšlenka, že existuje nějaká liga spravedlivých, jejíž jediné poslání je zničit Babiše. Dnes o tom čtu asi 5. článek.

Paradoxně by takovou “ligu” nejvíce ocenil právě pan Babiš a sám vehementně na této myšlence staví svou kampaň. Bohužel na to naskakují novináři i část veřejnosti. PanAntiBabišovský volební projekt je "kravinimum" (jak by řekli pánové Voskovec a Werich).

Piráti přivedli k politice mnoho lidí, kteří ji dříve nesledovali. My víme, co nám v politice vadilo, když jsme se před 10 lety rozhodli opustit hranice komfortní zóny a založili Pirátskou stranu. Kdo byl u vesla a co se dělo v resortech. Jakou politiku jsme chtěli mít, dělat a jakou stále děláme.

Ve sněmovních volbách nevidím důvod k tomu, aby Piráti vytvářeli nějaké široké koalice. Kandidátní listiny Pirátů jsou otevřené a obsazují se na základě primárních voleb, kde hlasují naši členové. Tímto jediným způsobem lze dostat nové lidi, nezatížené historickými politickými hříchy do politiky a skutečnou postkomunistickou transformaci dokončit. Takoví lidé se totiž mohou s čistým štítem obracet na období 30 let od revoluce skutečně kriticky a jejich vize a plány nemůže zpochybňovat někdo, kdo si na divokých 90, ale i na přelomu milénia vybudoval svou politickou kariéru, nebo na pomezí legality v prostředí korupce vybudoval nějaké to větší či menší impérium.

Před 10 lety jsme založili Pirátskou stranu, protože jsme nebyli spokojeni s tím, jak ČSSD, ODS a další strany udělaly z politiky byznys a divadlo pro voliče a media. Jako autentická protikorupční síla, která vidí budoucnost ve svobodné, vzdělané a digitálně propojené společnosti a dělá racionální politiku pro lidi. Jsme konstruktivní. Fungujeme, pokud je potřeba vzít za práci při opozičních návrzích zákonů, ale nezapomínáme, že do politiky jsme vstupovali za doby dominance ČSSD, ODS a těsně před vznikem TOP 09. Andrej Babiš přišel do politiky až dávno poté. Politika těchto stran v minulosti ale zavedla Česko do situace, kdy byl občanům a celé zemi omezen jejich potenciál rozvoje. V tom se historická politika těchto stran a současná politika ANO příliš neliší.

Ačkoliv se ANO proti starým stranám vymezuje, dotáhlo metody předchozích vlád k dokonalosti (personální propojení, střet zájmů, obsazování rad bez ohledu na proporčnost). A Babiš se s politickými prominenty 90. let samozřejmě stýkal a velmi dobře znal.

Proto je pro nás důležité být pracovití, otevření, o všem informovat a řešit podstatu problémů. Tento standard však s několika málo výjimkami sněmovní strany odmítají.

Představa, že kandidujeme s nějakou ze stran polistopadové politiky ve sněmovních volbách, je nehledě na poptávku některých kruhů společnosti či teoretiků z oblasti politologie a komentátorů nerealistické, a to ze zřejmých výše popsaných důvodu.

Nemáme problém hledat partnery na základě programových shod a koaličního konsensu, ale po volbách, s čistým štítem. Našim cílem je tedy i návrat vyšší úrovně politické kultury. Ostatně očistu personální i programovou u potenciálních partnerů vždy vítáme.

Jsme středová liberální strana, máme jasný program a pevný elektorát. Přesto vidíme možnost pro sloučení některých bloků stran a to zejména blok pravicově konzervativní, kde dominuje ODS s KDU-ČSL a pak středově konzervativní, kde by se ale z logiky věci role stran vyměnila. Vzhledem k úspěchům v regionech a zejména senátu by byla logické integrace projektu TOP09 do celorepublikových STAN.

Současně bych rád zdůraznil, že v politice je kromě personálií zásadní i program, a v něm je mezi konzervativním blokem a Piráty zřetelný rozdíl. Ať už jde o pohled na řešení problému exekucí, karenční dobu, práva homosexuálů, boj s daňovými ráji, důrazu na otevřenost státu nebo třeba problematiku životního prostředí. Je potřeba zdůraznit, že například pohled Pirátů a ODS se v těchto oblastech výrazně liší. Antibabiš není politický program.

Ivan Bartoš

Zdroj: Pirátské listy

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama