JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2019 14:32:00

Přestupkové orgány by měly vyčkat na rozhodnutí Ústavního soudu

Přestupkové orgány by měly vyčkat na rozhodnutí Ústavního soudu

Představitelé Sdružení místních samospráv dnes na jednání s ministryní spravedlnosti vyzvali k tomu, aby ministerstvo vydalo pokyn o přerušení přestupkových řízení s komunálními politiky, kteří neodevzdali průběžná oznámení o majetku.

 Důvodem je skutečnost, že Ústavní soud dosud nerozhodl o návrhu skupiny senátorů na zrušení některých ustanovení zákona o střetu zájmů, který komunálním politikům tuto povinnost ukládá. Ministryně spravedlnosti slíbila, že se obrátí na Ministerstvo vnitra a požádá o výklad, zda správní řád přerušení probíhajících přestupkových řízení do doby rozhodnutí Ústavního soudu připouští.

Politiků, kteří k 30. 6. neodevzdali takzvané průběžné oznámení, jsou zhruba čtyři tisíce, významnou část z nich tvoří komunální politici. „Pokud Ústavní soud vyhoví návrhům senátorů, přestanou tito politici být veřejnými funkcionáři podle zákona o střetu zájmů a povinnost podávat toto oznámení se tak na ně nebude vztahovat, a to se zpětnou platností. Budou-li mezitím pokutováni v přestupkovém řízení, bude se tedy jednat o sankci na základě protiústavní normy. V takovém případě by pak měli nárok na náhradu škody včetně nákladů řízení,“ vysvětluje předseda SMS ČR Stanislav Polčák. Podle něj je tedy rozumné – a také v souladu se zásadou hospodárnosti – aby přestupkové orgány vyčkaly na rozhodnutí Ústavního soudu.

Polčák v té souvislosti upozorňuje na to, že v zásadě podobný názor na věc mají i některé soudy, které řízení o žalobách proti rozhodnutí přestupkových orgánů přerušují právě s odkazem na probíhající řízení před Ústavním soudem. „Jestliže správní orgány vědí, že rozhodovací praxe správních soudů je takováto, měly by řízení samy přerušit s ohledem na již zmiňovanou zásadu hospodárnosti,“ říká S. Polčák a dodává: „Dnešní jednání bylo konstruktivní a oceňuji vstřícný přístup paní ministryně, která velmi dobře chápe situaci a problémy komunálních politiků.“

Dalším bodem na programu jednání SMS ČR s ministryní spravedlnosti bylo zastoupení samospráv v Legislativní radě vlády. „Obce jsou při aplikaci zákonů v první linii, je tedy logické a rozumné, aby jejich názor zazněl už v úvodních fázích legislativního procesu,“ řekl Stanislav Polčák.

Sdružení místních samospráv ČR je nevládní apolitická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR. Ze širokého spektra aktivit ve prospěch samospráv lze zmínit především prosazování spravedlivého dělení daňových výnosů mezi obce a města v ČR (rozpočtové určení daní). Agenda SMS ČR dnes zahrnuje připomínkování nejrůznějších legislativních návrhů, prezentaci a prosazování potřeb menších obcí a měst, hájení zájmů venkova a jeho obyvatel a spolupráci v boji proti korupci ve veřejné správě. SMS ČR je silným partnerem vlády, parlamentu i krajů v ČR. Sdružuje více než 1850 obcí a měst v ČR.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama